המרכז הישראלי
לחינוך לתנועה סומטית
ושינוי הכרתי

ארכיון ניוזלטר

תוכן העניינים: ניוזלטר 2022

ניוזלטר דצמבר 2022

ליצור שינויים

רובנו גדלנו על האמונה הרווחת היא שרוב הבעיות הגופניות דורשות התערבות רפואית או תרופתית ושבמקרים רבים לרופא יהיה פתרון כי הוא מכיר היטב את הקלקול. על בסיס אמונה זו מתבססת רוב תעשיית התרופות אשר מייצרת ‘כדור לכל תופעה’.
בעוד שישנם מצבים גופניים שללא ספק דורשים התערבות רפואית, פרוצדורה ניתוחית או שימוש בתרופות, רוב המצבים והבעיות הגופניות הם תוצאה של הקשר הישיר של הגוף עם סך מי שאנחנו: רגשות, חוויות, תגובות, נסיון חיים, ואורח חיים וזכרונות.

המוח, שאמון על ביטחוננו ושלמותנו אחראי גם לרשום כל חוויה ולשמור אותה במערכת העצבים, ומערכת העצבים קשורה לכל שאר המערכות שלנו: האוטונומית, כלומר מערכת הלב, הדם, הנשימה ומערכת העיכול, וגם למערכות הרצוניות שלנו: מערכת השרירים והתנועה.
כל רגש, זיכרון, מחשבה או תגובה מקבלים באופן מידי ביטוי בשתי המערכות האלה.
האם אנחנו יכולים ליצור שינוי במוח ובעצמנו? ואולי ניווכח שלנו יש פתרון להרבה מצבים שנראים לנו כמו בעיה בגוף?

תחת איום (אמיתי או מדומה) השרירים שלנו מתכווצים ומכינים אותנו לקפיאה במקום או לבריחה מהאיום, ובזמנים של ביטחון ונחת המערכות האלה נרגעות ומשתחררות עד לסף שהמוח מחליט שבטוח עבורו.
גם המערכות האוטונומיות (הבלתי רצוניות) כמו הלב, הדם, הנשימה והעיכול יגיבו בהתאם לאופן בו המוח מחליט לעבד את הנתונים ומחליט לפעול: לחץ הדם יוכל להתאזן, קצב הלב והנשימה יהיו סדורים והרמוניים, ומערכת העיכול תפעל במיטבה.

כאשר אנחנו ניגשים להתייחס לכאבים מתמשכים ורגישויות כרוניות שעד כה לא נמצא להם פתרון משביע רצון, אנחנו מבינים שהמקור הוא משהו שמתרחש בתוכנו, והתייחסות זו פותחת פתח ראשון לאפשרות של שינוי מבפנים.
ואז אנחנו מבינים שהגוף שלנו אינו אלא ביטוי להתרחשויות פנימיות, ואנו מבינים גם שהתרחשויות פנימיות שנמשכות על פני זמן – נרשמות בגוף שלנו ביתר עוצמה, עד שעבור המוח שלנו זה ‘הנורמלי החדש’.

כיווץ וסטרס במהירות הופכים להיות מצב ‘נורמלי’ עבור המוח שלנו, שאחת התכונות החזקות שלו זה יכולת הסתגלות.

לאחר ששללנו בעיות שעשויות להצריך התערבות רפואית או כירורגית, נוכל להפנות את משאבי הריפוי שלנו ליצירת שינוי פנימי בתהליך רוורסבילי שמשיב למוח את יכולת הבחירה והשליטה, ולחשוף את יכולת התנועה והוויסות ולאזן גם את פעולתן של המערכות האוטונומיות! כלומר, לחץ דם, דופק, נשימה, עיכול ושינה.
אין לנו יכולת להפסיק את פעולתם באופן רצוני, אבל, אנחנו כן יכולים לווסת ולהשפיע על איכותם ועל איכות חיינו והשנים שנותרו לנו!

הגישה הסומטית רואה את האדם כסומה. יותר מ”גוף-נפש”. סומה במהותה יכולה לווסת את עצמה ולשנות את עצמה מבפנים, מתוך היכולת לחוש את עצמה מבפנים. משום שאף אחד אחר לא יכול לעשות זאת במקומה או טוב ממנה.

בכך עוסק החינוך לתנועה סומטית, בדרך רכה ופשוטה שמפתיעה את המתרגל בכל פעם מחדש. 
המשפט שאני שומעת הכי הרבה הוא:  ‘איך זה יכול להיות שלא עשיתי כמעט כלום ואני מרגישה עכשיו כל כך משוחררת וקלה??’  ותלמיד צעיר בן מעל ל-80 אומר לי פעם אחר פעם: ‘אני מרגיש כאילו הרגע השתחררתי מהצבא’.

הפקולטות הגבוהות של המוח אינן מאבדות לעולם את יכול הלמידה וההסתגלות מחדש. זהו תהליך נלמד וזמין לכל אדם ובכל גיל – הנה ניתן בקלות לשנות ולווסת, ואז לחוות באופן מיידי את ההבדל ברמות הכאב ויכולת התנועה. 

אני מזמינה אתכם עכשיו להצטרף אלי לסדרה של שישה שיעורים אשר בהם ננפץ באופן מעשי את ‘מיתוס ההזדקנות’, המיתוס שגורס שככל שאנו מתבגרים אנחנו נעשים כפופים, נוקשים וכאובים יותר. זו אינה אמת המחויבת במציאות! ואנחנו נחווה זאת על גופנו ונצא אחרים. 

תרגול ‘מיתוס ההזדקנות’ היא הסדרה המקורית שדר’ תומס האנה העביר לתלמידיו בשנות ה-90 ומאז נלמדת בעשרות קורסים ברחבי העולם לרווחתם של אלפים שמקבלים את הכלים לכל החיים לווסת ולהשפיע על תהליכי הגוף בכל הנוגע לתנועה, גמישות יציבה ויציבות, נשימה, התבגרות ושחרור מכאבים.  כולנו מתבגרים כל יום. זה בלתי נמנע.  האם נעשה נוקשים יותר?  או חכמים ותנועתיים יותר?  זה בידנו.

“ככל שאנו מזדקנים, הגוף שלנו וחיינו
צריכים להמשיך להשתפר, ממש עד הסוף.
אני מאמין שכולנו בלבנו מרגישים שכך צריך לחיות את החיים”.
דר’ תומס האנה

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

 
ערכו על עצמכם ניסוי:

֍ כמה טווח תנועה בצוואר יש לי?

֍ האם אני יכול לרדת בקלות אל שרוכי הנעליים מבלי לכופף ברכיים?

֍ האם אני מתעורר בבוקר עם תחושת נוקשות?

֍ האם נתפסת לי לפעמים השוק האחורית או אצבעות כף-הרגל?

֍ האם נתפס לי מדי פעם הגב?

֍ האם אני סובל מכאב כלשהו שחוזר או קיים ושום דבר שאני עושה לא ממש עוזר מלבד הקלה זמנית?

אלה הם מספר ביטוים של ‘שיכחון חישה מוטורית’ והסיבה היחידה למה שמכונה בטעות “זקנה” והם לגמרי ניתנים לוויסות ושינוי!

הגיע הזמן לנפץ את מיתוס ההזדקנות
לצפייה בסרטון ההדרכה

ניוזלטר נובמבר 2022

לשחרר מתחים זה פשוט וטבעי

כל הדברים שתלמדו היום יהוו בסיס שבאופן טבעי וכמעט מתבקש יהפכו לכלי שתוכלו להשתמש בו במהלך היומיום לכל עניין שחשוב לכם.
זה לא מובן מאליו להיווכח בכל פעם מחדש שלשחרר מתחים מהגוף זה דבר פשוט וטבעי.
ככל שאנחנו מתוודעים יותר לאפשרות הזו, אנחנו באופן אינטואיטיבי מוצאים את עצמנו מעוניינים בכך יותר ובקלות מוצאים את הדרך ליישם את זה בתוך היומיום שלנו.

לגלות שלא דרושות לנו יותר מעשר דקות מידי יום כדי לשמור על השרירים שלנו במצב של נינוחות ומנוחה (כאשר הם אינם נדרשים לפעולה) זו ידיעה מאוד משתלמת, תרתי משמע. השחרור והמנוחה הם תנאי מספר אחד לשרירים להיות יעילים וחזקים, ונכונים לכל מַטָּלָה. 
מי שלא יודע לנוח מוצא במהרה שהגוף שלו עייף ולכן  מרגיש חלש.
מערכת-עצבים שלא יודעת להירגע זו מערכת עצבים עצבנית. עצבנית זה אומר לא יעילה. לא יעילה זה אומר נוטה לתגובות מוגזמות ומגיבה לא בפרופורציה. אנחנו אומרים דברים ומתחרטים, אנחנו לוקחים החלטות שלא משרתות את המטרות שלנו, כמו להיסחף לתכנים מיותרים במדיות החברתיות ולהרגיש עם זה רע. 
לא כולם עושים מדיטציה וחיים עם זה לגמרי בסדר. ויש שמתרגלים מדיטציות למיניהן ועדיין חיים ומגיבים בסטרס. אבל כולנו ללא יוצא מן הכלל, צעיר, מבוגר, בריא, חולה, בטטת כורסא או אצן אולימפי, צריכים לתרגל פנדיקולציות. כי כשאנחנו רוצים לנוע ביעילות, בביטחון ובחופשיות עד הגיל הרביעי, מומלץ שנתיידד עם האפשרות להתחבר לתבונה של הטבע כדי לאתחל את המערכת הסומטית שלנו, כל יום מחדש. 
בדיוק באותה הטבעיות שבה אנחנו מצחצחים שיניים, פנדיקולציה היא האתחול מחדש של הטבע. 
כשאנחנו נעים – אנחנו חיים. 
כשאנחנו מרגישים – אנחנו מגלים, 
כאשר אנחנו מגלים – אנחנו יכולים להרפות, 
וכאשר אנחנו מרפים – אנחנו מרפאים. 

תומס האנה: 
“ככל שאנו מזדקנים, הגוף שלנו וחיינו
צריכים להמשיך להשתפר, ממש עד הסוף.
אני מאמין שכולנו בלבנו מרגישים שכך צריך לחיות את החיים”.

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

 

תערכו על עצמכם ניסוי:

֍ עמדו במקום ותתחילו להתבונן ולהקשיב פנימה ולחוש את הגוף. 

֍ אם הייתם נדרשים לעמוד ללא שום תנועה כלשהי, כמה זמן הייתם יכולים לעמוד סטטי? 

֍ המשיכו לעמוד ללא תנועה עוד מספר דקות. אילו מקומות בגוף מתחילים לחוש לא בנוח? איפה עולה מתח ואולי כאב? 
אלה המקומות בגוף שבהם נלכדו האחזקות המותנות שאיננו מודעים אליהם ואיננו חשים אותם. לרוב אנחנו חשים אותם רק כשמופיע כאב. 

מהי המתודה האחת שתשחרר את המתחים האלה? 
פנדיקולציה. 
פנדיקולציה תאפשר לנו לחוש יותר ויותר בנוח עם הגוף שלנו בדיוק כמו פעם כשהיינו ילדים. 

איך אני יודעת? 
במשך יותר מ-30 שנה הייתי כאובה ומתוחה. בצילומים מצאו כל מה שאפשר:
סקוליוזיס, בלטי דיסק, חוליות מסובבות, פריצת דיסק בצוואר, אישיאס מתמשך (כאבים סכיאטיים לאורך הרגל), ואליהם נוספו טראומות פיזיות מפציעות ספורט שנשארו כלואות שנים וגרמו לכאב. 
לא צריך להאמין שאפשר לחיות ללא כאב. צריך רק להתנסות בזה. רק התנסות חווייתית תביא לשינוי המיוחל. 

תתרגלו פנדיקולציות  והצטרפו אלי לשיעורי הזום הקבועים
בשלישי 9:00, וחמישי 10:00.
 
הנה הפנדיקולציה הבסיסית ביותר לשחרור מתחים מהגוף. מומלץ לתרגל יום-יום:
לצפייה בסרטון ההדרכה

ניוזלטר ספטמבר 2022

למה יש לנו שרירים בגב?

סרטון הקדמה - השכבות של שרירי הגב

הסתכלות באנטומיה של שרירי הגב שלנו מגלה שיש שם יותר שכבות של שרירים מבכל מקום אחר בגוף!
מה זה אמור לספר לנו?

ובכן, זה מצביע על כמה דברים:
האחד, זה שהגב שלנו הרבה יותר תנועתי ממה שנדמה לנו!  כי ככל שיש יותר שכבות של שרירים ככה יש יותר פונקציות, יותר אפשרויות לתנועה, וזה גם מצביע על כך שיש יותר צורך בייצוב. 
השרירים העמוקים הם המייצבים של השלד, והשרירים החיצוניים מיועדים יותר לקחת אותנו לתנועה.  בגב צריך שיהיו גם שרירים מייצבים וגם תנועתיים.
הדבר השני והרלוונטי יותר עבורנו הוא, שככל שיש יותר שרירים – ככה יש יותר אפשרויות למצבים שבהם יש חוסר-איזון-שרירי ותנועתי. 
כי תחשבו על זה לרגע, אם יש קבוצת שרירים מסוימת שכל הזמן עובדת ולא נחה, זה אומר ששרירים אחרים יצטרכו לפצות על חוסר היעילות של השרירים העייפים האלה.  ואצל חלק מהאנשים זה יגרום גם לכאב. כאב על רקע שרירי הוא לא יותר מאשר איתות שמגיע מהגוף המספר לנו על חוסר איזון בשרירים.
וזאת בעייה שקל מאוד לפתור דרך התרגול הסומטי.

תרגול סומטי מיועד לאזן את המערכת העצבית-שרירית שלנו (כשאתם חושבים “שריר”, תחשבו גם על מערכת-עצבים שמגיבה למחשבות, לחצים, רגשות ומאורעות). אבל רובנו חיים בחוסר אכפתיות שמקיים חוסר איזון או דפיציט בתנועה שלנו, או במערכת העצבים שלנו. עד – שזה מגיע לכאב. 

אנחנו יצורים אינטליגנטים (או לפחות אמורים להתנהג ככאלה). החינוך לתנועה סומטית מלמד אותנו שביכולתנו לאזן את המערכת הסומטית שלנו לפני שמגיע כאב ואנחנו יכולים לעשות זאת בכוחות עצמנו וללא “תלות” במומחים “שיתקנו” אותנו.
לפני שפגשתי את התרגול הסומטי נסעתי במשך שנתיים פעם בשבוע 700 ק”מ הלוך ושוב מהערבה הדרומית לירושלים לכירופרקט שלי כדי ש”יחזיר אותי למקום”. לא ידעתי את מה שאני יודעת ומלמדת היום, שאני יכולה בעזרת תנועות פשוטות לאזן את עצמי.
הבשורה שלי היא שאנחנו יכולים לתקן את עצמנו, בעצמנו!

בכמה דקות של השקעה בעצמנו ובעזרת תרגילים סופר פשוטים, אנחנו מקבלים תוצאה סופר משתלמת.

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

בוידאו הפעם, אני מראה איך לעשות פנדיקולציה לשרירי הגב.  
אפשר לעשות את הפנדיקולציה הזו גם במיטה לפני השינה!  
הכי ידידותי שיש. בלי תירוצים, פשוט לעשות, ולהתאהב בעצמכם מחדש.
לצפייה בסרטון ההדרכה

ניוזלטר אוגוסט 2022

תפסיק להיאבק בכאב ופשוט שחרר אותו

אם אתה פעיל, סביר להניח שכבר חווית פעם תאונה או פציעה, למשל שין ספלינט שנובע משימוש יתר (Over Use) של שרירי השוק האחורית בזמן או לאחר ריצה, החלקה עם האופניים, או פשוט הגזמה באימון בחדר הכושר.  הלחצים של החיים יוצרים גם הם חוסר איזון ועודף מתח בשרירים שיכול להוות גורם מעכב לתנועה זורמת ויעילה.
שיכחון חישה מוטורית (Sensory Motor Amnesia) בגופך יכולה להפחית את רמת המיומנות  בספורט או בפעילות שלך, ולאחר זמן מה אתה עלול להרגיש כאילו אתה נע עם בלם החירום שלך מופעל כל הזמן.

כאשר יש לך כאב או נוקשות גוברת בשרירים זה משנה את האופן שבו אתה נע, ובסופו של דבר מוריד מההנאה מהפעילות שלך. הפחתת מתח ומציאת איזון יעזרו לך לחוות ולמצוא יותר הנאה, יותר מיומנות והרבה יותר שליטה בפעילות שלך. איזון כזה יעזור לך להתמקד במה שאתה עושה, ולא במידת הכאב שממנו אתה סובל, או בפחד שכאב יופיע, או מנסיון תמידי לחמוק ממנו.
כאב מתמשך עלול להביא אותך בהדרגה להימנע מהפעילות שאתה אוהב ורוצה, או צריך לעשות. לא כיף ולא מומלץ.
הפחתת מתח שרירי ומציאת איזון יעזרו לך להיות יעיל ומדויק יותר בתנועה שלך, ולהכיר את הגוף שלך באופן חדש ואינטימי יותר. וגם, תמצא שאתה משתחרר מכאבים כי הם בעצם נבעו רק משרירים נוקשים ומכווצים.
והחלק הכי טוב? אתה לא צריך לחכות עד שאתה נפצע או סובל מכאבים כדי לחוות את היתרונות של תנועה סומטית. למעשה תנועה סומטית מאפשרת לך להיות גמיש יותר, כך שנפילות הן פחות כואבת, ואם את חלילה נפצע, ההחלמה שלך תהיה מהירה באופן מפתיע.
והכי כיף – תנועה סומטית היא כל כך קלה ונעימה לתרגול, ואת התוצאות מרגישים מייד. ומי לא אוהב תוצאה מיידית ומצטברת, שעושה את כל ההבדל.

Somatic Exercises can change how we live our lives,
how we believe that our minds and bodies interrelate,
how powerful we think we are in controlling our lives,
and how responsible we should be in taking care of our total being.

Thomas Hanna

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

צור שגרה קומפקטית ויעילה של 5 עד 10 דקות של תנועות סומטיות לפני ואחרי הפעילות שלך. 

תעמיד את התרגול במבחן התוצאה במשך שבועיים, ושים לב לשינויים שאתה מרגיש בגוף בזמן התנועה והפעילות שלך. 

צפה בוידאו המצורף כדי ללמוד שלוש תנועות חשובות ובסיסיות שיכינו אותך לנוע היטב ולשחרר את השרירים מיד לאחר האימון. תנועות אלה, הנקראות פנדיקולציות, ישחררו אותך בהדרגה מכאב ויתרמו לשליטה מיטבית בגוף.

לצפייה בסרטון ההדרכה

ניוזלטר יולי 2022

דימוי עצמי

רובנו הולכים לבדוק למה יש לנו כאב. עורכים צילום רנטגן או סי-טי ומקבלים אבחון.
אני קיבלתי לא פעם ולא פעמיים ובמשך שנים אף שמרתי תיק עב כרס עם כל הצילומים והאבחונים שנעשו לי (ביניהם: 3 בלטי-דיסק, פריצת דיסק בצוואר, חוליות מסובבות, סקוליוזיס)
אז עשיתם הדמיה ואולי גילו שחיקת סחוס בברך, בלט דיסק, דחיסה בחוליות עמוד השדרה, ועוד ועוד...

רובנו קצת נבהלים, פחות, או יותר, אבל כולנו נוטים באופן אוטומטי לייצר תמונה, דימוי, של איך ה”פתולוגיה” נראית. אנחנו מדמיינים ששחיקת סחוס זה “עצם יושבת על עצם” ומסיקים שבגלל זה כואב; אנחנו מדמיינים שכל החוליות דחוסות כמו סרדינים בקופסא ומסיקים שבגלל זה כואב; אנחנו מדמיינים בלט דיסק כמו עצם מאיים שיושב לנו על העצב ומקרין לנו לרגל. אני התהלכתי עם הקרנה לרגל במשך יותר מ-20 שנה, ותאמינו לי, זה כואב. אבל לא היה לזה שום קשר לבלט דיסק!

נראה שיש כאן מסתורין גדול.

בדרך כלל לא כואב לנו כל הזמן, למרות שנדמה לנו שכן
יש מצבים שבהם הכאב נעלם כלא היה, אבל “דואג” לחזור.
מה קורה כאן?
אישה אחת, תלמידה שלי שסבלה שנים מכאבי גב כרוניים, חזרה מטיול ברומא וסיפרה שהלכה קילומטרים ברגל ולא כאב לה שום דבר מלבד הרגליים בסוף יום הליכה ארוך. הגיוני. “למה לפי דעתך לא כאב לך הגב בטיול?” שאלתי אותה
כי אף אחד לא אמר לי מה לעשות” היא צחקה.
האם התשובה שלה הייתה הגיונית?
הדימויים הפנימיים שלנו לא הכרח פועלים על פי היגיון

תרשו לי לספר לכם סיפור אישי קטן. לי יש אף נשרי. כל הילדות סבלתי ממנו וניסיתי להסתיר אותו, ונזהרתי שהחברים שלי לא יראו אותי אף פעם בפרופיל. הרגשתי מכוערת.
רק בגיל מבוגר יותר החלטתי שהאף שלי, בדיוק כפי שהוא, הוא דווקא סמל העוצמה שלי. וקיבלתי אותו ואת עצמי כדמות של עוצמה. מעולם לא עשיתי ניתוח פלסטי כפי שתכננתי. אלא – שיניתי את הדימוי העצמי שלי.

הדימוי העצמי והתמונה שאנחנו נושאים קובעת מה נרגיש ואיך נרגיש את עצמנו.

עכשיו שימו לב: מחקרים של השנים האחרונות מראים של-80 אחוזים מהאוכלוסיה שאינם סובלים מכאב יש בלטי דיסק ודחיסה בחוליות עמוד השדרה, וכולם א-סימפטומטיים, כלומר לא סובלים מכאב! בעוד שאחוזים גבוהים מהאוכלוסיה סובלים מכאבים כרוניים שהמקור שלהם אינו ידוע וכל הבדיקות שלהם תקינות. המסקנה היא שלפתולוגיות שמתגלות בבדיקות הדמיה ולכאב אין קשר מוכח.
כאשר אנחנו לומדים את המחקרים האלה, אנחנו מבינים שלדימוי העצמי שלנו יש קשר עצום לאופן שבו אנחנו חווים את עצמנו ולאופן שבו שאנחנו מרגישים.

והחדשות הטובות הן – דימוי עצמי אפשר לשנות

הגילוי הגדול של דר’ מאקסוול מאלץ, שהיה מנתח פלסטי והתמחה בניתוחי פנים, היה שלעתים הקטנה של אף גדול או העלמת צלקת מכוערת שינתה את האופי של האדם וגרמה לו להרגשת ביטחון עצמי מוגבר ועל כן להצלחה, בעוד אחרים יצאו מהניתוח “מושלמים” חיצונית, אבל שום דבר באופן שבו הם תפסו את עצמם לא השתנה, והתוצאות שלהם נשארו ללא שינוי. וכך הגיע דר’ מאלץ למסקנה שכולנו נושאים דימוי עצמי והוא שקובע את התוצאות שלנו בכל תחומי החיים. כפי שאנחנו רואים אנשים שהביטחון-עצמי שלהם לא בהכרח נשען על ‘קבלות’ של הצלחה, כך, חוסר ביטחון עצמי לא צריך ‘קבלות’ של כישלון על מנת להיות מוחזק.
למעשה זה עובד הפוך: תחושת חוסר ביטחון תוביל להימנעות ולכן לתחושת כישלון (למרות יכולות פנומנליות שיש לאותו אדם!) ותחושת ביטחון עצמי תביא למעשים שיובילו לתחושת הצלחה.

בשורה התחתונה, רק כאשר הדימוי העצמי משתנה, התוצאות משתנות. ואנחנו כוללים בזה: את משקל הגוף, כאבים כרוניים, יחסים ואהבה, הצלחה בעסקים בקריירה ובכלכלה, ומעל לכל: מציאת הקול האמיתי שלנו וחשיפת היכולות האמיתיות שלנו.

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

תהליך פסיכו-קיברנטיקה, עם איריס בר לב – 10 שיעורים מעשיים לשינוי הדימוי העצמי.
המפתח המהותי לאישיות ולהתנהגות האנושית הוא הדימוי העצמי. אפילו ההישגים שלנו מוגבלים על פי איך שאנחנו רואים ותופסים את עצמנו.
הדימוי העצמי הוא הממוצע הכולל של העמדות והדעות שאנו מחזיקים כלפי היכולות שלנו במגוון התחומים של החיים שלנו.
זוהי “התמונה שיש לנו של עצמנו”. לעולם לא נהיה יעילים יותר, מוצלחים יותר, ויצירתיים יותר ממה שהדימוי העצמי שלנו קובע שאנחנו.

 

“Times will change for the better when you change.”

 “You will act like the sort of person you conceive yourself to be.”

 “A human being always acts and feels and performs in accordance with what he imagines to be true about himself and his environment…”

 “The ”self-image” is the key to human personality and human behavior. Change the self-image and you change the personality and the behavior.”

“Within you right now is the power to do things you never dreamed possible. This power becomes available to you just as you can change your beliefs.”
Maxwell Maltz

לצפייה בסרטון ההדרכה

ניוזלטר יוני 2022

האם יתכן שזה רק שרירים?

כשלאדם נתפס הגב זה בטוח כואב ומגביל, אבל זה בסך הכל שרירים. 
קצת קשה לנחם אדם שנתפס לו הגב באמירה: “זה בסך הכל שרירים” כי מה שהוא חש זה כאב וחוסר יכולת לנוע בחופשיות. לפעמים זה מבהיל ולפעמים אפילו קשה לנשום עמוק מבלי שכואב. אבל בכל זאת יש משהו מרגיע בלדעת שזה רק שרירים שנתפסו, כלומר התכווצו בבת אחת ולא משתחררים מיד.
למה זה מרגיע?

כי היופי בשרירים מכווצים הוא שמאוד קל לשחרר אותם! אדם שנתפס לו הגב יכול: לא לעשות שום דבר וזה יעבור לו, או, לעשות פנדיקולציות מספר פעמים ביום וזה יעבור לו מהר יותר… בלי זריקות, בלי כדורים, בלי משחות ובלי לחיצות. 
חתול וכלב לעולם לא יוותר על הפנדיקולציות היומיות הקבועות שלהם, וגם לא אוגר או נמר. זה מפני שאין להם לו”ז שהם דואגים לו, אין להם חשבון בנק, והם לא עסוקים בשאלה מה יהיה אם הם לא יספיקו להגיע בזמן. הם אינם נבהלים אם וכאשר הם חשים כאב, הם לא חוששים שמא זה מסוכן ומה יהיה בעתיד, ואינם נזכרים בשכן או בדוד ש”גם לו זה התחיל ככה, ותראה איפה הוא גמר…”
אז המסר שלי היום הוא פשוט: 
פנדיקולציות מאתחלות את המערכת העצבית-שרירית ומזכירות למוח לתת הוראת שחרור לשרירים מכווצים שלא לצורך וגורמים לכאב. 
למה זה טוב?
פנדיקולציות על בסיס יומיומי וקבוע שומרות את הגוף מאוזן ומשוחרר מכאבים שנובעים משרירים מכווצים, ומשמשות כטיפול מונע. למה טיפול מונע? כי שריר שמתכווץ בפתאומיות (“נתפס” לי הגב/הצוואר/השוק) זה שריר שהיה מכווץ כבר קודם, שזה אומר שהמוח “שכח ממנו”. ומכיוון שתנועה, כל תנועה, מצריכה ששרירים מסוימים יתכווצו, שריר שהגיע מכווץ כבר “מהבית” שלא לצורך הוא שריר לא תפקודי, לא יעיל שלא מסוגל לפעול בתזמון נכון לפעולה הנדרשת. חייבים להזכיר למוח לתת לא רק את הוראת הכיווץ לפעולות נדרשות, אלא לא פחות חשוב – את הוראת השחרור כאשר הפעולה הושלמה.  
חולשת שרירים לא גורמת לכאב. 
שרירים חזקים גם כן לא גורמים לכאב. 
אבל שירים מוחזקים ומכווצים לאורך זמן ושלא לצורך – גורמים לכאב. (המוח זה דבר מסתורי… יש כמה אנשים שהשרירים שלהם מתוחים ומוחזקים אבל הם לא חווים כאב כלל. אבל כמה אנשים כאלה אנחנו מכירים?…)
כך או כך, בחיים לא נפגוש חתול עם שרירים תפוסים בעקבות מאמץ, או שנתפס לו שריר פתאום. למה? כי הוא מבצע באופן אינסטינקטיבי את הפנדיקולציות שלו על בסיס יומיומי וקבוע.  

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

בסרטון אני מדגימה
מה מתרחש בגוף כאשר ישנו שריר מכווץ במותן שלא משתחרר,
למה שחרור על בסיס קבוע יכול להציל אותנו מצרות מיותרות,
ואיזו פנדיקולציה יכולה להציל אותנו מהצרות האלה.
על מנת לקבל ערך ממשי ולא רק תיאורטי – שכבו על מזרן יוגה ותתנסו ביחד איתי…

 

לצפייה בסרטון ההדרכה

ניוזלטר מאי 2022

כל תנועה קדימה מתחילה בהגדרת מטרה ראויה

לכל אחד יש העדפה.
בספורט – אחד מתחבר לריצה, השני לפילאטיס, השלישי עושה יוגה או לוקח מאמן כושר פרטי או רוכב על אופניים.
בתזונה – האחד מעדיף פחות קלוריות, השני פחות שומנים, השלישי אוכל מעט, והרביעי עורך ימי צום.
אבל בואו רגע נעצור ונשאל את השאלה: לאן ולמה אני רוצה להגיע? ועד כמה כלי הרכב חשוב?

אם זה לשכונה הקרובה, גם סקטים או אופניים יספיקו.  אם זה לעיר הסמוכה אולי נעדיף אוטובוס או רכב,  אם זה לקצה השני של הארץ יש שיעדיפו לנסוע ברכב שכור וחדש, אולי לשכור מכונית, ויש שיקחו טיסה.  לנסיעה לחו”ל אולי נעדיף מטוס על פני אוניה, עם או בלי עצירות ביניים, הכל לפי המטרה שהגדרנו לעצמנו, על-פיה נבחר את כלי הרכב המתאים.
אבל רבים מאיתנו לא עוצרים לברר לאן אנחנו רוצים להגיע בזמן הקצוב הזה שאנחנו נמצאים כאן?
לא כולם רוצים ממון רב, אבל רבים חולמים על ביטחון כלכלי. חלקנו מאוד רוצים עסק משגשג, חלקנו רוצים מאוד להגשים את מי ומה שאנחנו ולתת יותר ביטוי לדבר הייחודי שלנו, לאחרים המשפחה חשובה יותר מכל, האחד רוצה פשוט ליהנות מהחיים והשני משתוקק ליותר זמן פנוי.
מתי בפעם האחרונה ישבנו לברר לעצמנו בדיוק בדיוק מה אנחנו רוצים בזמן שנותר לנו?
לחיות יותר בנחת? בפחות פחד? להרגיש יותר סיפוק? להיות שמח? להשתחרר מכאב? להשתחרר מעול?
כל תנועה קדימה מתחילה בהגדרת מטרה ראויה.
מהי המטרה הראויה שלך? ולאן אתה נע היום?

ברור. הכי טוב לנוע בכלי הרכב שיביא אותנו הכי מהר, בנוחות ובבטחה אל המטרה שלנו.
מהו כלי הרכב שלך?
עשיה מאסיבית? אינטלקט? אינטליגנציה רגשית? גוף בריא וחזק? מיומנות?
עם כלי רכב מקרטע, הנסיעה תהייה אומללה.
אז – איך אני יכול לשבח אותו?
מה אני יכול לעשות היום בכיוון הזה?

כל תנועה קדימה מערבת את כל מערכת העצבים.
מערכת העצבים כוללת את השרירים שלנו.
כל תנועה קדימה, גם מנטלית(!) דורשת שהשרירים שלנו יהיו חזקים גמישים ונינוחים. מחקרים הוכיחו ששרירים מכווצים מקשים על מחשבה בהירה ותורמים לתחושה של לחץ וקוצר רוח.
שרירים מכווצים משולים לכלי רכב שהצמיגים בו לא מאוזנים, ותידרש המון אנרגיה לשמור אותו במסלול אל עבר היעד.

ספורט וחיזוק חשובים מאין כמותם לבריאות מנטלית ולמצב רוח טוב (פעילות אירובית מעודדת הפרשה של אנדורפינים מבלוטת יותרת המוח ומסייעים לשיכוך כאב ולתחושה של שמחה). הבעיה היא שרובנו מבטלים את החשיבות של שחרור השרירים ומסתפקים במקרה הטוב במתיחות. כאן נכנס התרגול הסומטי, שכמו גלולת קסם: מאזן את השרירים, השלד ואת מערכת העצבים בכללותה. זה כמו להזין את כלי הרכב שלנו בדלק המשובח ביותר ובצמיגים היקרים ביותר, לקראת הנסיעה אל היעד הבא, אל המטרה הראויה הבאה. אנחנו חייבים לשבח אותו, כי אין לנו גוף רזרבי!

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

אל תוותרו אף יום על הפנדיקולציה שפותחת כל תרגול סומטי:
Arch and Flatten
בסרטון הבא אני מדגימה איך אני עובדת עם הקליינטים שלי על הרפיית השרירים ואחר כך על גמישות וחיזוק בטן, בשילוב עם פילאטיס מכשירים.
לצפייה בסרטון ההדרכה

ניוזלטר אפריל 2022

הגוף הוא הנפש והבית

האם יש הבדל בין תנועה במישור המנטלי לתנועה במישור הפיזי?
האם יש הבדל בין לשבת בשקט ולדמיין שאני רץ וקופץ מעל לשלולית לבין התנועה הפיזית בחוץ?
מחקרים שנעשו על קבוצות של ספורטאים הראו שאלה שחילקו את זמן האימונים בין פעילות גופנית במישור המנטלי (דרך השימוש בדמיון) לבין פעילות פיזית בשטח הראו שיפור ניכר בביצועים הספורטיביים לעומת הקבוצה שהתאמנה אך ורק בשטח.

למה הנתון הזה כל כך יוצא דופן וחשוב?

מחקרים שנעשו על קבוצות של ספורטאים הראו שאלה שחילקו את זמן האימונים בין פעילות גופנית במישור המנטלי (דרך השימוש בדמיון) לבין פעילות פיזית בשטח הראו שיפור ניכר בביצועים הספורטיביים לעומת הקבוצה שהתאמנה אך ורק בשטח.

למה הנתון הזה כל כך יוצא דופן וחשוב?

פעמים רבות כאשר ישנה פציעה או הגבלה תנועתית, כאב או פחד לעשות תנועה כי זה ‘בטח שוב יכאב לי’, אנחנו נמנעים מלנוע. ההימנעות הזו מלמדת את המוח לתת הוראת “הקפאה” לקבוצות שרירים, ועם הזמן הוא פשוט שוכח להפעיל את השרירים האלה או להניע מפרק ונוצר המצב שתומס האנה כינה ‘שיכחון חישה מוטורית’.

כולנו מגיעים לכל פעילות גופנית ולכל תנועה עם כל ההיסטוריה שלנו והשרירים שלנו הם שיקוף מדויק למה שהתרחש עד לרגע זה לא רק בגוף אלא גם במישור המנטלי: ניסיון העבר, פחדים, סטרס מתמשך, אורח החיים וגם תפיסות ואמונות. המצבים המנטליים-הנפשיים שלנו שמשפיעים באופן ישיר לא רק על המערכת הפסיכולוגית שלנו אלא גם על השרירים והתנועתיות שלנו, ועל כל המערכות של הגוף.
דרך המחקר על הספורטאים אנחנו יכולים להבין שכאשר אנחנו ‘לוקחים’ את הגוף שלנו לעשות פעילות גופנית כמו הליכה, ריצה, לטאטא את הבית או להחליף מצעים, אנחנו לוקחים איתנו גם את כל המצבים המנטליים, הדאגות, הלחץ, הריצה קדימה להספיק, רגשות האשמה, וזה אומר שהגוף ואיכות התנועה שלנו יהיו מושפעים ולאו בהכרח לטובה. נמצא שאנחנו מתאמצים יתר על המידה ומתעייפים יותר מהנדרש, ועלולים לעשות מה שבשפת העם נקרא “תנועה לא נכונה”. (האמת היא – שאין תנועה לא נכונה, יש תנועה לא קשובה).

עם השנים למדנו ‘לחבב’ את תחושת מאמץ-היתר הזו ולקבל את הנחת היסוד השגוייה שזה מה שמביא אותנו להישגים (כשלא מדובר על ספורט מקצועי, אלא על חיי יום יום).

מסיבה זו, הדבר הראשון שמעניקה לנו התנועה הסומטית היא האפשרות לראות ולהרגיש שהדבר שמביא אותנו בקלות וללא מאמץ להישגים, זו הכנה מנטלית וגופנית מקדימה, ולחיצה על כפתור restart שרירי ומנטלי כאחד.
התרגול הסומטי לא מחליף את הפעילות הספורטיבית המועדפת עלינו או את פעילויות היום יום, אלא מכין אותנו לעשות אותם טוב יותר ובפחות מאמץ. טוב יותר ובפחות מאמץ שווה – יותר יעילות, חיסכון באנרגיה ובעיקר – קשיבות מובנית ומתמשכת שלא תאפשר לנו לעשות “תנועה לא נכונה”.

החיים שלנו מושפעים ישירות מיכולתנו או אי יכולתנו לחוש ולנטר את מצבנו מבפנים.
אנחנו בדרך כלל מתעוררים להרגיש את עצמנו רק במצב של כאב או מצוקה ניכרת, בעוד שבשאר הזמן אנחנו נוטים להיות קהים בהרגשתנו. שזה בעצם אומר, קהים לעצמנו. כשאנחנו קהים לעצמנו זה אומר שאנחנו לא קוראים את המפה נכון ונאלצים לפצות על הפער.

ממה להתחיל?
מכך שנחזיר אלינו את יכולת החישה לעצמנו. מתוך בחירה. ומתוך הבנה.
האופי של החוויה הפיזית תלויה בתחושה הרגשית-תחושתית הפנימית שלנו.
התרגול הסומטי מחזיר לנו את ערנות החישה ואת מצפן ההרגשה ובכך הוא מחזיר אותנו אל עצמנו כי אנחנו, לפני כל דבר אחר, יצורים רגשיים
ובאנו לכאן על מנת להרגיש טוב.
הפנדיקולציה של התרגול הסומטי היא הלחיצה על כפתור האיפוס המקורי של הטבע ואז –
בכל פעם שאני מכווץ בעדינות קבוצת שרירים בכוונה ואז לאט משחרר לרגיעה מוחלטת, זה מאפס את השליטה של ​​מערכת העצבים ושל אורך השרירים ותפקודם.

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

מה לעשות בפועל: 
שכב, שב או עמוד בשקט, עכשיו ברגע זה, ושוב, כמה פעמים ביום בכל מצב שהוא, והסב את תשומת ליבך פנימה ותרגיש:
איך זה מרגיש להיות אני ברגע זה? 
איזה תחושות אני חש? 
מה אני רואה? מה אני שומע?
מה נוח וקל לי להרגיש ומה אני מוצא שאני מתקשה להרגיש?
איזה חלקים בגוף מתוחים? כבדים? רגישים? מוחזקים?
איך הנשימה שלי עכשיו? עמוקה? רחבה? חמה? רגועה? גבוהה?
עכשיו, כווץ את מה שמרגיש מתוח בעדינות, ואז הרפה לאט תוך נשימה רכה.
לאחר מספר פעמים כאלה, השווה את ההרגשה שלך להתחלה.
מה השתנה?
הרגע השבת שליטה על גופך ועל חייך. בפן המנטלי, הרגשי והפיזי.
לצפייה בסרטון ההדרכה

ניוזלטר פברואר 2022

שינוי מביא שינוי

כאב צריך לשמח אותנו. זה נשמע כמו רעיון משונה.
כאב הוא אף פעם לא חיצוני, הוא תמיד פנימי. כאב לא משתנה אם אנחנו לא משנים את היחס כלפיו.
כשיש כאב בגוף אנחנו מרגישים כאילו הוא חיצוני כי אנחנו מתייחסים לגוף שלנו כאל נפרד מאיתנו. אנחנו מתייחסים גם אל עצמנו כנפרדים מעצמנו. אנחנו אומרים “חשבתי לעצמי”, “אמרתי לעצמי”, אנחנו מדברים אל עצמנו כאילו אנחנו שניים .וכך גם היחס לגוף שלנו: הגוף שלי, היד שלי, הראש שלי. יש לי עין עצלה, יש לי רגל חלשה

בתפיסה שלנו יש אני, ויש אובייקט/גוף ששייך לנו.
היכולת שלנו לעשות הפרדה כזו היא למעשה היכולת להבחין. וככל הידוע לנו האדם הוא בעל החיים היחיד שיכול לייצר הפרדה מודעת כזו.
אז איך זה קשור לכאב?
כאב הוא חוויה שמתרחשת במערכת העצבים ומגיעה אל המוח. המוח מעבד את הנתונים ומוציא פלט של מידע ומשיב על שאלות כמו: האם הכאב הזה מסכן חיים? האם כדאי לברוח? האם כדאי לעצור ולקפוא?
הפלט הזה יוצא ישר מתוך הארכיון של ההיסטוריה של כל החוויות שיש בהם מכנה משותף כלשהו, שלי, של החבר, של מה שכתוב בעיתון, מה שהרופא אמר, מה שהסטטיסטיקה קובעת.
הכאב נחווה אצלנו כמצב נתון שצריך או לטפל בו כי זה מעיד על בעייה, או להתעלם ממנו מבחירה או לחיות “לצידו” כי הרופא אמר שאין מה לעשות וצריך לחיות עם זה, או – להבין מאיפה הוא נובע ולטפל בשורש.
החינוך לתנועה סומטית מציע אפשרות נוספת: ליצור שינוי שיביא שינוי.

שינוי תמיד מתחיל בתוך ההכרה של אדם אחד. בין אם זה רעיון גדול ולא הגיוני שמתפתח ומשנה את העולם (אינטרנט, טלפון חכם, המטוס הראשון של האחים רייט), ובין אם זו תזוזה ממצב הכרה אחד לשני, שבסופו של דבר תמיד ללא יוצא מן הכלל מקבל ביטוי בסופו של דבר בשינוי “חיצוני”. בכל המקרים הזרע הראשון נובט קודם כל בהכרה של הפרט, או כמו שאנשים אומרים: צץ לו רעיון… (או כמו שסבתא שלי הייתה אומרת “נכנס לה שיגונדל לראש(…”

כשאנחנו צוללים פנימה אנחנו מגלים את המקור, את המקום שבו אין הפרדה בין נפש וגוף, בין אני וגוף, ולמיטיבי לכת – אין הפרדה בין אני לעולם. אנחנו עכשיו בתוך הקרביים של המערכת ואנחנו יוצרים בה שינוי.
שינוי של מה?
של הגישה שלנו. של היחס וההתייחסות שלנו אל החוויה.
אנחנו יודעים שכאב יכול להיעלם בשנייה אחת כשהמערכת כולה נדרשת לכך והמשאבים מתגייסים לטפל בעניין אחר שמערכת העצבים קובעת שהוא חשוב וחיוני יותר. המערכת ההורמונלית משתנה ואדם שלפני רגע סבל מכאבי גב והתקשה לעמוד, עכשיו עומד נלהב על הבמה ונותן הרצאה מבריקה ולא חש כל כאב, או, כמו אותה אישה מקסימה שהגיעה אלי ותמיד סבלה כאבים בהליכה, יצאה לחופשה בת שבועיים ברומא והלכה קילומטרים לא מבוטלים כל יום ללא כל כאב! והסבירה זאת כך: “סוף-סוף אף אחד לא דרש ממני לעשות שום דבר“…

ובקצרה:

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

Super Friendly Back Lift 
שחרור גב, צוואר ומותן-כסל דרך פנדיקולציה סומטית
זוהי פנדיקולציה שאפשר לעשות במיטה לפני השינה על מנת להרגיע את שרירי הגב והצוואר.
מומלץ להתחיל ב- Arch and Flatten
לצפייה בסרטון ההדרכה

ניוזלטר ינואר 2022

היציאה מטווח הנוחות

הרגלים ופרדיגמות, תלכודת זיכרון תנועתית, כולם מאותה המשפחה. כולם מהמשפחה של תבניות שחזרנו עליהם שוב ושוב והפכו להרגל והתקבעו במוח הקטן ובתת המודע.
הפרדיגמות קובעות את התוצאות שלנו בחיים ואת ההצלחות או הכישלונות שלנו. ובעודנו בטוחים שאנחנו יכולים לשפר את הביצועים שלנו בחיים, הרבה מאיתנו לא מאמינים שאפשר להשתפר ולהשתנות בכל מה שנוגע לתבניות גופניות שהתקבעו ואולי גורמות לכאב או קיבלו תווית של פתולוגיות שונות על ידי הרפואה הקונבנציונאלית.

המצב הגופני שלנו ומצב הבריאות שלנו, בדיוק כמו התוצאות שלנו בחיים, יכולת הביצוע שלנו ואיכות החיים שלנו בכל התחומים, נקבעת על ידי דבר אחד: לא על ידי הנסיבות ולא מהעבר או מפציעות או פגיעות או טראומות, אלא, ממה שנרשם במוח הקטן ובתת המודע. שם שוכן התכנות גם של הגוף ומצבו הבריאותי וגם של האופן שבו אנחנו תופסים את העולם ואת עצמנו, וקובע את התנועה שלנו בעולם ואת התפיסה שלנו לגבי מה אנחנו יכולים ומסוגלים לעשות.
מדברים הרבה על יציאה מאזור הנוחות על מנת לצמוח ולהתפתח. אבל כשמדובר בגוף, חוויה של כאב איננה בהכרח אזור הנוחות, ולמרות זאת גם במצב של כאב אנחנו נמנעים מלנוע למקום חדש ולנסות לעשות דברים שעד היום לא עשינו. 
כשאנחנו נשארים באזור הנוחות או המקום המורגל אנחנו למעשה נמנעים מלצאת למקום חדש, ובכך לחשוף את עצמנו לאתגרים שיאפשרו לנו לחוות מצב חדש ולשנות את התוצאה ואת החוויה שלנו. 
אם אנחנו מעוניינים לשנות את המצב הקיים כי הוא לא מוצא חן בעינינו עלינו לעשות משהו אחר שעד עכשיו עוד לא עשינו. שזה אומר יציאה מאזור הנוחות או ההרגלים או ההימנעות. 
אני באופן אישי במשך הרבה שנים תפסתי את הרעיון ש’יציאה מאזור הנוחות’ זה ללכת למקום שיש בו סבל. זו דוגמא מצויינת לפרדיגמה… למעשה, יציאה מאזור הנוחות חייבת להיות בחירה ואף פעם לא הוראה וציות לחוקים שמישהו אחר קבע!
התנועה הזו תמיד מביאה איתה אפשרות חדשה!
באופן אולי פרדוקסלי יציאה מאזור הנוחות חייבת להתחיל ממקום רגוע ונוח. כאשר המערכת הסומטית והמערכת העצבית נמצאים ברגיעה. (אפשר להגיע לרגיעה זו דרך המדיטציה החביבה עליכם, דרך תרגול סומטי שהוא תנועתי במהותו, בהליכה על שפת הים, בהאזנה אקטיבית למוסיקה, או בכל צורה שבהם המיינד והנפש יכולים להירגע). יציאה מאזור הנוחות צריכה להגיע ממקום של השראה, של אינספירציה, של רעיון מקורי. רעיונות מהסוג הזה מגיעים רק מתוך מקום שהשתרר בו שקט. מקום שיש בו שקט זה מקום שבו אנחנו נחים מהמאבק: המאבק באי ההצלחות, המאבק בכאב, המאבק עם מה שלא מצליח לי ולא טוב לי. השקט מפנה מקום למשהו חדש וממקור אחר להגיע להכרה.
לעשות משהו אחד שונה יביא לתוצאה אחרת. כאשר אנחנו נוכחים שאנחנו מקבלים תוצאה אחרת בגלל שעשינו משהו שונה, אנחנו מלמדים בזה את תת-המודע והמוח הקטן שלנו שיש אפשרות אחרת מלבד ההרגלים שהתקבעו. ואז, חזרה על כך שוב ושוב ושוב באופן הדוק וסיסטמטי – זה מה שישנה את ההרגל ויחליף אותו בחדש.

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

בכל פעם שעולה הרגשה לא טובה, מחשבות בלופ, כאב פיזי, או רגש לא נעים, ניתן לעצור כל תנועה של הגוף והמחשבה ו”לצלם” אותה בעיני רוחנו.

עכשיו נשאל את השאלה: אני אני יכול לעשות אחרת עכשיו? לנשום אחרת? לעמוד אחרת? לעצום עיניים להניח יד על הלב ולהקשיב בדממה? להפנות את המבט ואת תשומת הלב אל פרח? עץ? אל כפות הרגליים? מה אני יכול לעשות עכשיו שיעצור את הבהילות של המערכת וישנה לרגע את ההרגשה?

גם אם ההרגשה איננה מתחלפת מיידית דעו שאתם בדרך הנכונה! יצרתם עצירה מודעת. לקחתם פיקוד. עשיתם את הצעד הראשון אל החופש.

בוידאו הבא (4 דקות צפייה) אני מסבירה מה זו ‘תלכודת זיכרון תנועתית’

לצפייה בסרטון ההדרכה

  • Phone
  • Mail
  • WhatsApp
  • SMS
  • YouTube
  • Facebook
× Send

צור קשר לתאום שיעור פילאטיס-סומטי

Telephone (10)
התקשר לתיאום שיעור
File - Text
שלח/י לי SMS
WhatsApp1
שלח/י לי ווטסאפ
נגן וידאו

שיעור בתנועה סומטית

סדרה של 4-8 טיפולים אשר כל אחד מהם מלמד אותנו לשחרר קבוצות שרירים אחרת בגוף.

בטיפול בתנועה סומטית – אני מלמדת אותך להרגיש קבוצות שרירים מכווצות ומזכירים למוח איך לשחרר אותם.
בטיפול אני לא מעסה את השרירים, אני לא משתמשת בלחיצות, ואני לא מותחת את השרירים.
אני מלמדת את המוח שלך לשחרר!
שיעור בתנועה סומטית מאפשר לך לטפל בעצמך ולהשיב שליטה ובקרה ויכולת שינוי.
הלמידה המתרחשת בזמן הטיפול – נשארת איתך לתמיד!

השיעור בתנועה סומטית הוא “טיפול-שורש”
התרגול היומי הוא רפואה-עצמית-מונעת

שיכחון חישה מוטורית
(SMA – Sensory Motor Amnesia)

תלכודת זיכרון המתבטאת בשיכחון חישה-מוטורית (SMA – Sensory Motor Amnesia) הוא מצב אשר בו המוח איבד באופן חלקי או מלא
בַּקָּרָה–רְצוֹנִית של היכולת לחוש ולהניע שריר באופן חפשי.
SMA  הוא הסתגלות למצב דחק – שהפך להרגל.

כאשר אנו חווים תלכודת זיכרון אשר מקבלת ביטוי בשיכחון חישה-מוטורית אנו מאבדים את היכולת הרצונית לשחרר ולהרפות שרירים ולאפשר להם לנוע באופן חפשי. דבר זה מתרחש ברמת המערכת-העצבית.
שיכחון-חישה-מוטורית-ארוך-טווח  משמר חלוקת משקל לא שווה וחוסר איזון של מערכת השריר, המשפיע על השלד. ביטוי של זה ניתן לראות במצבים כמו עקמת, בלט-דיסק, פריצת דיסק, בורסיטיס, שחיקת סחוס, ומצבים שונים המהווים פעמים רבות סיבה להחלפת מפרק ירך או ברך ולניתוחים בעמוד השדרה.
שיכחון חישה-מוטורית הוא בעיה תפקודית נלמדת, ולפיכך יכולה להילמד מחדש!

זהו מצב הפיך הנלמד באמצעות חינוך לתנועה סומטית© – תנועה ללא כאב.​

 

התרגול הסומטי

  את התרגול הסומטי פיתח תומס האנה (1928-1990).

החינוך לתנועה סומטית באמצעות פנדיקולציה,
מביא לשינוי עמוק ויסודי באופן בו אנו נעים במרחב היום יומי,
עוזר לנו להיפטר מכאבים כרוניים שעד היום לא נמצא להם פיתרון משביע רצון,
ומשיב לנו שליטה תנועתית.

 התרגול הסומטי מחזיר לנו מודעות ושליטה על מערכת העצבים והשרירים שלנו, כך שנוכל להיות המרפאים של עצמנו, להשתחרר מכאבים כרוניים ולנוע מתוך איזון, שחרור וחופש.

רפלקס האור האדום - red light reflex

ברפלקס-האור-האדום מעורבים השרירים של קדמת הגוף, אשר מתגייסים כדי להגן על החלק הקדמי שלנו, בו האיברים הפנימיים והרגישים ממוקמים וחשופים. זהו רפלקס הישרדותי.

רפלקס זה בא לידי ביטוי בכתפיים מגולגלות קדימה, שקיעה בבית החזה, סנטר בולט לפנים, אגן מגולגל לאחור, ולעתים מרפקים כפופים תמידית.
זה רפלקס שהגוף נכנס אליו מידית, אינסטינקטיבית, בכל פעם שאנו שומעים רעש חזק ומבהיל.

בשיעור בתנועה סומטית המיועד לרפלקס האור האדום, אנו משיבים למוח את השליטה על השרירים הקדמיים של הגוף.
הטיפול, בשילוב עם תחזוקה עצמית שוטפת – יש בכוחו לשחרר אותנו מבעיות עיכול שונות, עצירות, כאבים באזור המפשעה, החלמה מניתוחים באזור הבטן, שיפור יכולת נשימה ויציבה.

רפלקס האור האדום

רפלקס הטראומה - Trauma Reflex

רפלקס הטראומה מתפתח באופן לא-רצוני כתגובה לתאונות ופציעות.
המערכת הרוצה להגן על עצמה מכאב נוסף, מפתחת יציבה-מפצה (בעזרתם של השרירים האלכסוניים של הגוף) אשר גורמת במשך הזמן לקיצור תמידי של מותן אחת ומשיכה של צד אחד של האגן כלפי מעלה ובסיבוב, רגל אחת “ארוכה” יותר, כתף אחת “גבוהה” מהשנייה, הטיה של הראש הצידה מתוך ניסיון של המוח לשמור את הראש מאוזן בייחס לגוף.

בשיעור בתנועה סומטית המיועד לרפלקס הטראומה (שהוא אחד הביטויים של SMA) – אנו משיבים למוח את השליטה על השרירים הצדיים של הגוף.
הטיפול, בשילוב עם תחזוקה עצמית שוטפת – יש בכוחו לשחרר אותנו (רשימה חלקית) מבעיות: יציבה ושיווי משקל הנובע מגורם יציבתי, לאזן את שני צִדֵּי הגוף ובכך לשחרר עומס הפוגע במפרק ירך / ברך / קרסול /דרבן בעקב, השתחררות מכאבי צוואר / כתף / Tennis Elbow / תסמונת התעלה הקרפלית.

רפלקס הטראומה

פנדיקולציה - pandiculation

פנדיקולציה היא טכניקה הייחודית לתרגול הסומטי.
פירוש המילה: הארכה אקטיבית מתוך גיוס קבוצת שרירים, בדומה לפיהוק והתמתחות של בוקר (הִתְמַתְּחוּת, בשונה ממתיחה רגילה).

פיהוק/התמתחות – יוצרים קשר בין השרירים, חוט השדרה והמוח.

במקום למתוח שרירים מכווצים על מנת “להאריך” אותם, בפנדיקולציה  אנחנו מְאַפְּסִים את אורך השריר  לְאֶפֶס טונוס בזמן מנוחה.
טכניקה זו מגרה ומעוררת את המוח ואת מערכת-העצבים לשחרר כיווץ בלתי-רצוני כך שהמוח מקבל בחזרה  שליטה מוטורית, ומאפשר פונקציונליות מרבית בזמן תנועה.

התרגול הסומטי משנה את הגוף ואת התודעה באמצעות לימוד מחדש ברמת המוח!

אודות ד'ר תומס האנה - thomas hanna

תומס האנה (1928-1990) היה פילוסוף, עסק בתחום החינוך הגופני והיה חוקר בתחום הנוירו-פיזיולוגיה.
בתהליך שלקח 40 שנה, הוא פיתח שיטת תרגול ותנועה הנקראת:

  Hanna Somatic Education 

מטרת השיטה: להביא לשינוי עמוק ויסודי באופן בו אנו נעים במרחב היום יומי ולהיפטר מכאבים כרוניים אשר מלווים אותנו במשך שנים ללא כל פתרון נראה לעין, להתבגר – זקופים ובעלי שליטה תנועתית.

התרגול הסומטי איננו רק אסופת תרגילים, אלא גם הפילוסופיה והתפיסה הרחבה שעומדת בבסיסו.

רפלקס האור האדום - red light reflex

ברפלקס-האור-האדום מעורבים השרירים של קדמת הגוף, אשר מתגייסים כדי להגן על החלק הקדמי שלנו, בו האיברים הפנימיים והרגישים ממוקמים וחשופים. זהו רפלקס הישרדותי.

רפלקס זה בא לידי ביטוי בכתפיים מגולגלות קדימה, שקיעה בבית החזה, סנטר בולט לפנים, אגן מגולגל לאחור, ולעתים מרפקים כפופים תמידית.
זה רפלקס שהגוף נכנס אליו מידית, אינסטינקטיבית, בכל פעם שאנו שומעים רעש חזק ומבהיל.

בשיעור בתנועה סומטית המיועד לרפלקס האור האדום, אנו משיבים למוח את השליטה על השרירים הקדמיים של הגוף.
הטיפול, בשילוב עם תחזוקה עצמית שוטפת – יש בכוחו לשחרר אותנו מבעיות עיכול שונות, עצירות, כאבים באזור המפשעה, החלמה מניתוחים באזור הבטן, שיפור יכולת נשימה ויציבה.

רפלקס האור האדום

מיתוס ההזדקנות - the myth of aging

גם כיום עם התפתחות המדע והטכנולוגיה, אנחנו עדיין בטוחים שהגיל הוא הגורם העיקרי בגללו הגוף נעשה איטי, נוקשה, כואב ובלתי מאוזן.
אנחנו מסיקים שתבניות-יציבה מסוימות המשויכות לזקנה, הן פשוט חלק ממה שקורה לגוף עקב הגיל.
בעוד שהאמת היא שכל תבנית-יציבה היא ביטוי של אחד או יותר משלושת הרפלקסים, 
שנובעים מSMA – שיכחון חישה-מוטורית.
אם לא מטפלים בשורש (ביכולת של המוח לתת הוראת שחרור), תבנית-היציבה או התנועה הלקויות מעמיקות עם השנים ולא כתוצאה מהשנים.

כלומר חשוב להבין:
♣ תשישות הגוף בעת זקנה איננה הכרח!
♣ אין זה הגיל שאחראי לשינויים ביציבה, אלא ההשתרשות של אחד משלושת הרפלקסים.

מיתוס ההזדקנות - תרגול סומטי

כאב כרוני

מהו כאב כרוני? וכיצד ניתן להשתחרר ממנו?

כאב איננו מדד מדויק המעיד על בריאות הרקמות!      
כאב הוא מנגנון הגנה שמיוצר על ידי המוח!
אחד הגילויים המדהימים של המדע הוא, שאנו יכולים לחוש כאב ללא כל גירוי פיזי ממשי!

נשאלת השאלה: מהי הדרך בה אני יכול לטפל במערכת-הכאב של עצמי, על מנת שכאב כרוני יעלם?

הגיע הזמן לנקוט בגישה חדשה להתמודדות וצמצום הכאב – והעיקרית בהן מתמקדת בלהכשיר מחדש את מערכת הכאב, דרך החינוך לתנועה סומטית© – לחיות ללא כאב.

בשיעורים ובטיפול-הסומטי אנחנו לומדים לשוחח ישירות עם המוח שלנו, על מנת לאפשר לו לשנות את ההוראות שהוא שולח למערכת העצבים, לרקמות ולשרירים.
וכתוצאה מכך אנחנו מאתחלים מחדש את מערכת הכאב
ומשיבים לעצמנו חופש תנועתי חדש!

 

להצטרפות לשיעורי זום
שלח/י לי ווצאפ
שיעורים סומטים קבוצתיים
זום (zoom)
שלישי
10:00 - 09:00
חמישי
11:00 - 10:00
שיעורים סומטים קבוצתיים
סטודיו "יער מאכל" בית לחם הגלילית
שלישי
19:00 - 18:00

שלושת הרפלקסים

כולנו נולדנו עם שלושה רפלקסים עיקריים אשר מגיבים באופן בלתי רצוני לגירויים סביבתיים, פסיכולוגיים ורגשיים.

מצבי דחק מתמשכים שאנו חווים בחברה המודרנית גורמים לרפלקסים האלה להתקבע ועם הזמן הם הופכים לרפלקס-מותנה. זהו מצב שגורם לכיווץ-שרירים-מורגל
(habitual muscular contraction).

לחץ ליצירת קשר

Telephone (10)
0523-484-047(972)
iris.somatic@gmail.com
File - Text
שלח/י לי SMS
WhatsApp1
שלח/י לי ווטסאפ
נגן וידאו

מהו טיפול בתנועה סומטית

טיפול בתנועה סומטית

בטיפול בתנועה סומטית תקבל/י כלי לטיפול עצמי.
תרגול סומטי אישי הוא הדרך המהירה ביותר להחזיר את תפקוד השרירים, לשפר את חופש התנועה ולבטל את דפוסי הכאב.
השינויים באים לידי ביטוי: בתפקוד השרירים, במודעות הגוף ובתפקוד התנועתי,
כל זאת תוך כדי למידה והשתחררות ממצבים של שיכחון חישה מוטורית שהם הגורם העיקרי למרבית התלונות של כאב, יציבה או קשיים בתפקוד המוטורי.

לקביעת פגישת אבחון וייעוץ

פגישת זום של חצי שעה
בעלות של ₪150

המרכז הישראלי לחינוך
לתנועה סומטית 
ושינוי הכרתי
0523-295-249

טופס הסכמה-
אני מסכימ/ה בזאת להשתתף מרצון בתוכניות לתנועה הסומטית עם איריס בר לב (מאמנת ומטפלת). אני מבינ/ה שתנועה סומטית היא גישה בטוחה ועדינה לטיפול במתח וכאבי שרירים וכי זו אינה פעילות בסיכון גבוה, מאומצת או תובענית. אני מבינ/ה שחינוך לתנועה סומטית אינו רפואי מטבעו ואינו מתיימר לטפל, או לאבחן כל מחלה. אני מבינ/ה שחינוך לתנועה סומטית הוא חינוך תנועתי, שמטרתו לשפר את המודעות המוטורית התחושתית, את תפקוד השרירים, את הנוחות הגופנית ואת חופש התנועה. אני מבינ/ה שכל התנועות מתבצעות על ידי מרצוני וכי אם תנועה כלשהי אינה נוחה, אפסיק אותה ואעדכן את המאמנת.
שחרור מאחריות-
הריני משחרר/ת בזאת מכל אחריות את המרכז הישראלי לחינוך לתנועה סומטית ואת איריס בר לב מכל אחריות ו/או חבות לנזק לגוף. ביחס לאמור לעיל הנני מוותר/ת ויתור מוחלט על כל טענה ו/או זכות תביעה מכל סוג שהוא כלפי המרכז הישראלי לחינוך לתנועה סומטית וכלפי מנהליה, בגין כל נזק אשר יגרם לי כתוצאה מפעילותי בשיעורים הסומטיים המקוונים.
הצהרת בריאות-
אני מצהיר/ה בזאת כי אני במצב גופני טוב ואינני סובל/ת מכל מצב, מחלה או פגיעה העלולים להיות מושפעים לרעה מהתוכנית לתנועה סומטית. אני לא מסתמך/ת על איריס בר לב שתעריך מידע זה למטרות רפואיות, ואסמוך רק איש מקצוע רפואי שייעץ לי בנושאים כאלה. אם מצבי הגופני או התרופות שאני נוטל/ת ישתנו, איידע מייד את המאמנת.
סודיות-
קיבלתי הבטחה שהמידע אודותי שהושג בתוכנית זו של התנועה הסומטית יטופל כמיוחס וסודי ולא ישוחרר לאחרים אלא אם כן ניתנה הסכמתי, או במקרה חירום רפואי.

מדיניות שינויים וביטולים:

  • כל בקשה לשינוי או ביטול תישלח לדוא״ל המופיע בתחתית התקנון ותאושר לאחר שהלקוח יקבל הודעה בכתב מהאתר המאשרת זאת.
  • ביטול שיעור מקוון קבוצתי (שיעור חד פעמי או שיעור מתוך מנוי חודשי) לא יתאפשר, ולא יינתן החזר כספי בגין השיעור. במקרה כזה, הלקוח יקבל זיכוי לשימוש עבור שיעור במועד עתידי.
  • ביטול שיעור פרטי מותאם אישית וקבלת החזר כספי יתאפשרו בהתאם להוראות הבאות:
    • עד 24 שעות טרם מועד השיעור יגבו דמי ביטול בשיעור של 5% מסך מחיר השיעור;
    • בטווח זמן של פחות מ- 24 שעות טרם מועד השיעור לא יינתן החזר כספי, והלקוח יוכל לבחור מועד אחר לקיום השיעור, בהתאם לזמינות המועדים.
  • בעת ביטול מנוי של שיעורים פרטיים מותאמים אישית הלקוח יקבל החזר כספי עבור המנוי, בניכוי מחירם המלא של השיעורים שכבר סופקו לו, בהתאם למחירים המלאים של השיעורים הפרטיים חד פעמיים המופיעים באתר.
  • ביטול שיעור במסגרת קורס קצר (קורס של שישה מפגשים המתקיימים אחת לשבוע) וקבלת החזר כספי יתאפשרו בהתאם להוראות הבאות:
    • עד 24 שעות טרם מועד השיעור המקוון יגבו דמי ביטול בשיעור של 5% מסך מחיר השיעור;
    • בטווח זמן של פחות מ- 24 שעות טרם מועד השיעור לא יינתן החזר כספי, והלקוח יוכל לבחור מועד אחר לקיום השיעור, בהתאם לזמינות המועדים;
    • ניתן לקבל הקלטה של השיעור שבוטל.
  • יובהר כי כל שינוי של מועד שיעור יתאפשר בתיאום מראש בלבד, ובהתאם לזמינות מועדי השיעורים.
    קראתי ואני מסכים לתנאים

טופס הסכמה-
אני מסכימ/ה בזאת להשתתף מרצון בתוכניות לתנועה הסומטית עם איריס בר לב (מאמנת ומטפלת). אני מבינ/ה שתנועה סומטית היא גישה בטוחה ועדינה לטיפול במתח וכאבי שרירים וכי זו אינה פעילות בסיכון גבוה, מאומצת או תובענית. אני מבינ/ה שחינוך לתנועה סומטית אינו רפואי מטבעו ואינו מתיימר לטפל, או לאבחן כל מחלה. אני מבינ/ה שחינוך לתנועה סומטית הוא חינוך תנועתי, שמטרתו לשפר את המודעות המוטורית התחושתית, את תפקוד השרירים, את הנוחות הגופנית ואת חופש התנועה. אני מבינ/ה שכל התנועות מתבצעות על ידי מרצוני וכי אם תנועה כלשהי אינה נוחה, אפסיק אותה ואעדכן את המאמנת.
שחרור מאחריות-
הריני משחרר/ת בזאת מכל אחריות את המרכז הישראלי לחינוך לתנועה סומטית ואת איריס בר לב מכל אחריות ו/או חבות לנזק לגוף. ביחס לאמור לעיל הנני מוותר/ת ויתור מוחלט על כל טענה ו/או זכות תביעה מכל סוג שהוא כלפי המרכז הישראלי לחינוך לתנועה סומטית וכלפי מנהליה, בגין כל נזק אשר יגרם לי כתוצאה מפעילותי בשיעורים הסומטיים המקוונים.
הצהרת בריאות-
אני מצהיר/ה בזאת כי אני במצב גופני טוב ואינני סובל/ת מכל מצב, מחלה או פגיעה העלולים להיות מושפעים לרעה מהתוכנית לתנועה סומטית. אני לא מסתמך/ת על איריס בר לב שתעריך מידע זה למטרות רפואיות, ואסמוך רק איש מקצוע רפואי שייעץ לי בנושאים כאלה. אם מצבי הגופני או התרופות שאני נוטל/ת ישתנו, איידע מייד את המאמנת.
סודיות-
קיבלתי הבטחה שהמידע אודותי שהושג בתוכנית זו של התנועה הסומטית יטופל כמיוחס וסודי ולא ישוחרר לאחרים אלא אם כן ניתנה הסכמתי, או במקרה חירום רפואי.

מדיניות שינויים וביטולים:

  • כל בקשה לשינוי או ביטול תישלח לדוא״ל המופיע בתחתית התקנון ותאושר לאחר שהלקוח יקבל הודעה בכתב מהאתר המאשרת זאת.
  • ביטול שיעור במסגרת קורס קצר (קורס של שלושה מפגשים ו/או יותר המתקיימים אחת לשבוע) וקבלת החזר כספי יתאפשרו בהתאם להוראות הבאות:
    • החזר כספי מלא יינתן עד 48 שעות טרם מועד הקורס המקוון; יגבו דמי ביטול בשיעור של 5% מסך מחיר הקורס;
    • בטווח זמן של פחות מ- 48 שעות טרם מועד הקורס לא יינתן החזר כספי;
    • במהלך הקורס יהיו הקלטות של השיעורים לתרגול בזמן הנוח לך.

      קראתי ואני מסכים לתנאים

רפלקס האור הירוק - Green Light Reflex

רפלקס האור הירוק הינו רפלקס המניע ודוחף אותנו קדימה.
השרירים האחוריים הגדולים בגב מתגייסים על מנת להניע אותנו לעמידה, להליכה, ולריצה. (חישבו על התגובה של הגוף לפקודה: “עמוד זקוף!”, “לך ישר!”)
ברפלקס זה שרירי הגב לומדים להיות מגויסים באופן תמידי, וליצור כיווץ יתר המקבל ביטוי בקשת מוגברת בגב התחתון.
בשיעור-הסומטי-קליני המיועד לרפלקס האור הירוק (שהוא אחד הביטויים של SMA) – אנו משיבים למוח את השליטה על השרירים האחוריים של הגוף.
הטיפול, בשילוב עם תחזוקה עצמית שוטפת – יש בכוחו לשחרר אותנו מכאבי גב שאולי ליוו אותנו במשך שנים!

רפלקס האור הירוק