המרכז הישראלי
לחינוך לתנועה סומטית
ושינוי הכרתי

ארכיון ניוזלטר

לחץ למעבר:

ניוזלטר אוקטובר 2023

בניוזלטר האחרון (של ספטמבר) קיבלת סרטון המציג הדגמה מפורטת של תנועת האגן בסיבוב על מנת לגרום להתארכות של צד אחד של הגוף ללא מתיחה! הסברנו שתנועה זו מיועדת להעיר את המוח לתת פקודת שחרור לשרירים המכווצים דרך פנדיקולציה.

הפנדיקולציה עובדת כי היא עוסקת בהפחתת הצטברות המתח שנגרמה מעבודה לא מאוזנת או מטראומה לצד אחד של הגוף.

מתח כרוני גורם לכיווץ בשרירים שעלול לגזול את היכולת להירגע מרצון. מנקודת מבט סומטית – הפרעות שינה רבות נובעות ממתח כרוני, נפשי ורגשי כאחד שמביא לכך שהגוף לא רגוע.

כל החוויות הנפשיות והרגשיות נרשמות ומקבלות ביטוי גם בחוויה גופנית-סומטית, באופן כזה שיכול לגרום למערכת העצבים להימצא במצב סימפטי קבוע – בכוננות גבוהה, במוכנות לפעולה מתוך תחושת סכנה או דאגה. זהו מצב שרבים מכירים אותו:
“שומר ישראל לא ינום ולא יישן”… 

התוצאה הסופית היא שהגוף שפשוט לא יכול להירגע במידה כזו שבאופן טבעי נצלול לשינה רגועה.

מתח נפשי, רגשי או פיזי מתמיד יוצר יותר מתח, וזה קורה ברמה הנוירולוגית. אם לא נתרגל את המיומנות של שחרור הלחץ היומיומי שלנו (ופנדיקולציה היא דרך מצוינת ופשוטה לעשות זאת) אנחנו עלולים למצוא את עצמנו תקועים במצב המתמיד הזה של מתח, חרדה ברמה נמוכה או בינונית, שמביא לעייפות ו/או כאבי שרירים. אנחנו עלולים למצוא את המוח שלנו דוהר ולא מסוגל להשתתק ולהירגע.

לעתים קרובות אנו חושבים על שינה כעל המקום שבו אנו יכולים נרגעים בצורה הטובה ביותר, אך למעשה, המתח בשרירים שלנו נשאר כמו שהוא גם כאשר אנחנו ישנים! 
לשרירים אין רצון משלהם, הם עושים רק מה שהמוח אומר להם. ואם המוח לא ‘התעורר’ לתת להם פקודת שחרור – הם לא יירגעו מעצמם.
לכן, שחרור מתח בשרירים מחייב אותנו להפעיל את המוח, כדי שנוכל לעצור את האות להישאר מכווצים ברקע, כאשר אין שום צורך ממשי בכך. פנדיקולציה היא הדרך היעילה ביותר לעורר את המוח ללמד את השרירים שלנו להשתחרר ולהירגע כדי שנוכל לישון טוב בלילה.

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

Arch and Flatten עוסק בהפחתת מתח השרירים ואיפוס כמות המתח המנוחה בשרירים של הגב והבטן שלנו.
דאגה וסטרס מתיישבים ומקבלים ביטוי בכיווץ לא רצוני של השרירים הקדמיים (שרירי רפלקס האור האדום).

הלילה, לפני שאתם הולכים לישון, נסו את הפנדיקולציה הסומטית הזו . זכרו לשמור על תנועה רכה ועדינה, ועקבו ערב ערב כיצד היא משפיעה על איכות השינה שלכם.
 
הדבר הנפוץ ביותר שאנו שומעים מאלה שמתרגלים פנדיקולציות סומטיות הוא – “כבר שכחתי מתי בפעם האחרונה ישנתי כל כך טוב!”

ניוזלטר ספטמבר 2023

רבים מאיתנו מכירים את הרגע הזה ש-אאוץ! השריר נתפס!
זה יכול להיות בגב שפתאום בלתי אפשרי ליישר, או בצוואר שלפני שנייה היה בסדר ופתאום בלתי אפשרי להזיז את הראש, או שריר שמתכווץ פתאום בשוק האחורית, בכף הרגל, או באצבעות של כף הרגל.
אלה המקומות השכיחים ביותר.
 
אז מה קורה שם? ולמה זה קורה לנו?
 
השרירים שלנו מחזיקים כל הזמן באיזשהו טונוס ומתח. זה טבעי ואף חשוב בזמן תנועה ופעילות.  נדמה לנו שתנועה ופעילות זה ללכת, לקפוץ או לטפס או להרים. אבל אפילו לשבת לאכול או לעבוד מול מחשב או לזפזפ מול הטלוויזיה הם מצבים ששרירים מסוימים עובדים ופעילים.
עד כאן טוב ויפה.
 
אבל מה קורה בין לבין? במנוחה? ובשינה?
האם השרירים האלה מפסיקים לעבוד? 
אולי הם אינם בתנועה, אבל – האם הטונוס שלהם יורד למנוחה מוחלטת? כלומר לאפס-טונוס-שריר? 
על פי רוב לא, ואפשר לסכם זאת במשפט אחד ולומר: אנחנו טובים בלכווץ, ולא טובים בלשחרר  (לכך קרא תומס האנה שיכחה חושית-מוטורית). 

למען הדיוק – אנחנו לא יודעים אפילו איך לשחרר את השרירים שלנו למנוחה מוחלטת!
ושריר שלא מקבל מנוחה – זה שריר מלא בחומצת חלב, 
שריר שלא מקבל מנוחה – נעשה עייף, “חלש” ולא יעיל,
שריר שנשאר מכווץ כל הזמן – בהדרגה מוציא את השלד מאיזון,
שריר שנשאר מכווץ כל הזמן – זה שריר שלא קיבל הוראה מהמוח להשתחרר!
כי שריר עושה רק מה שהמוח אומר לו…. 

אז הנה שני מצבים שכולנו מכירים מהחיים שלנו:

מקרה 1 – כאשר אנחנו מנתקים את העקב מהקרקע, או אפילו רק מזיזים את כף הרגל קדימה, והשריר של השוק האחורית מתכווץ ונתפס. 
מה קרה? 
השריר למעשה נדרש להתכווץ כדי שהעקב יתרומם או כדי שכף-הרגל תצביע קדימה. אבל מכיוון שהוא לא התחיל במצב משוחרר – הוא לא מסוגל להתכווץ ביעילות, וכתוצאה מכך נוצר כיווץ יתר – ואז אנחנו צועקים “אהה!! נתפס לי השריר!”
השריר הזה שכח איך להתכווץ ביעילות ולכן ‘נתפס’.

 מקרה 2 – כאשר אנחנו מתכופפים לקשור את הנעליים, או להרים את המפתחות שנפלו ולא מסוגלים פתאום להתרומם ולהתיישר כי ‘נתפס הגב’.  
מה קרה? 
השרירים של הגב נדרשים להתארך בשביל לרכון קדימה – אבל מכיוון שהם לא קיבלו הוראה מהמוח להשתחרר – הם לא משתחררים, אלא נמתחים.  וכתוצאה מכך – נוצרת מגננה של מערכת העצבים: “זהירות! מתיחה מסוכנת!” והשרירים מתכווצים במהירות מתוך רפלקס של הגנה.  הרפלקס הזה נקרא: ‘רפלקס-המתיחה’.
השריר הזה נמתח מבלי שהשתחרר ולכן ‘נתפס’.

מהו הפתרון?

פ נ ד י ק ו ל צ י ו ת

פנדיקולציות הן האקט היחיד שמעיר את המוח לתת את פקודת השחרור שהוא שכח איך לתת לשרירים. 

ישנו הסבר נוירופיזיולוגי לאיך ומה מתרחש בפנדיקולציה, שמצליחה לגרום למוח ‘להתעורר’ ולאפס מחדש את אורך השריר. 
אפשר למצוא אותו כאן:  המדע של הפנדיקולציה 

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

בסרטון הזה אני מדגימה כיצד פנדיקולציה יכולה להביא לאורך ולאיזון שרירי חדש בתוך פחות מעשר דקות של תרגול פשוט,
וליצור שינוי מרחיק לכת בשליטה שלנו על השרירים, וביכולת ללכת באופן מאוזן.

ניוזלטר אוגוסט 2023

אתגר מיתוס ההזדקנות – היתרונות של חינוך לתנועה סומטית
 
תפיסה שגויה רווחת היא שהזדקנות מובילה בהכרח לנוקשות וכאבים. עם זאת, על ידי הבנת הפוטנציאל המולד של הגוף לשינוי וויסות עצמי, נוכל להשתחרר מהמגבלות של מיתוס ההזדקנות.
ספרו של תומס האנה, “Somatics“, מעורר אותנו לשאול מדוע מתרחש ניוון גופני במהלך ההזדקנות ומאתגר אותנו לחקור כיצד תנועה סומטית יכולה לסתור את ההשפעות הללו. במאמר זה, נעמיק ביתרונות הטרנספורמטיביים של חינוך לתנועה סומטית, המציע תקווה והתחדשות לגוף שמתבגר כל יום.

“אי אפשר להכחיש את העובדה שככל שאנחנו מתבגרים, אנחנו בדרך כלל נעשים נוקשים, אבל זה לא מסביר מדוע הניוון הזה צריך להתרחש. נותרה השאלה: מה קורה במהלך ההזדקנות כדי להסביר את הירידה הזו? כיצד יכולה הרפואה המודרנית, המגנה עלינו מפני זיהומים והפרעות אורגניות, מאריכה את תוחלת החיים שלנו ל-90 שנים ויותר, לא מצליחה להגן עלינו מפני נוקשות וכאבים גופניים פשוטים? מדוע אנו מניחים שמעבר לגיל מסוים, נגיד שלושים, גופנו כבר מתחיל להתפרק? ואנחנו אפילו לא בגיל העמידה עדיין!”         “Thomas Hanna “Somatics
 
אנשים רבים מגיעים אלי כי הם סובלים מהעומס הכואב של מתח שרירים וכאב כרוני. אחרים מחפשים ללמוד תנועה סומטית מכיוון שהם כמהים לטפל בעצמם, ולנווט בחן ובתבונה את מסע ההזדקנות. אולי הם מרגישים די טוב בהווה אבל רוצים את הכלים שיבטיחו שזה יישאר כך גם בעתיד.
 
אפילו אנשים צעירים יותר פונים אלי מתוך רצון למנוע את הכאב שהם רואים פוקד את הוריהם. הם כמהים לעתיד שבו הם יכולים להזדקן בקלות ובביטחון, תוך התנגדות לתפיסה שהזדקנות חייבת בהכרח להביא לנוקשות וסבל.

חינוך לתנועה סומטית מספק שפע של פתרונות:

הוא מציע תרופה לכאבי שרירים כרוניים ומטפח חיבור לדרך יעילה ונוחה יותר של תנועה, הוויה ותפקוד.

על ידי גילוי המסתורין של המוח ומערכת העצבים שלנו, הוא מקנה ידע פשוט, הגיוני ומדעי. הוא חושף כיצד נוצרים הרגלים וכיצד ניתן לרתום את המוח שלנו כדי לשפר את הדרך בה אנו מרגישים, נעים ומגיבים ללחץ. זה מכשיר אותנו לשמור על עצמנו לנוע ולתפקד בצורה חלקה, משקם ומחזק את הביטחון שלנו בגוף.
יתרה מכך, הוא מעניק לנו כלים חשובים לניהול מתח שהופכים אותנו לגמישים יותר ומסוגלים למצוא רוגע ואיזון פנימיים.

אולי הכי חשוב – חינוך לתנועה סומטית מאתגר את נקודת המבט המקובלת על ההזדקנות.
במקום להיכנע לאמונה שעלינו “להתפרק” ולהיות נוקשים ככל שחולפות השנים, אנו מגלים שאנו יכולים ללמוד, לשפר ולשנות דפוסים ככל שאנו מתבגרים. זה לא עניין של גיל, אלא של איך אנחנו מסתגלים באופן לא מודע ללחצי החיים: תאונות, פציעות, ניתוחים או עומס רגשי. זה קובע אם נהיה “חורקים וזקנים” או נשמור על החופש הפיזי שלנו תוך שמירה על מודעות ועצמאות.
 
זה חיוני להבין שאין צורך לסבול מכאבים כדי להכיר בכך שאנחנו לא מרגישים בנוח בגוף כפי שהיינו רוצים להיות. אנחנו גם לא צריכים לסבול מכאבים כדי לזהות שגופנו אינו מתפקד בצורה מיטבית.
 
באמצעות תנועה סומטית, אנו יכולים לגלות מחדש תחושת מיומנות, נוחות ונוכחות בגופנו ובקיומנו. זה מאפשר לנו לשנות את מי שאנחנו עכשיו ולהתקדם לעבר מי שאנו שואפים להיות.

תנועה סומטית אינה מחליפה ספורט או פעילויות אחרות; במקום זאת, היא משפרת את היכולת שלנו לנוע בכך שהיא מלמדת אותנו לשחרר כיווצים שהתיישבועלינו. עם הזמן, כאבים כרוניים מתפוגגים, והביטחון והיכולות של הגוף שלנו חוזרים למיטבם.
 
לסיכום: מיתוס ההזדקנות מנציח את האמונה שנוקשות וכאבים הם תוצאות בלתי נמנעות של ההתבגרות. עם זאת, חינוך לתנועה סומטית מאתגר את הרעיון הזה על ידי העצמת היכולת להשיב לעצמנו את הפוטנציאל הטבעי של גופנו לשינוי והתחדשות. על ידי אימוץ חוכמת התנועה הסומטית, אנו יכולים להפריך את המיתוס, ולשכתב את סיפור ההזדקנות שלנו, לשחרר את המגבלות ולאמץ חיים של המשך צמיחה וחיוניות.

מוכנים להפריך את מיתוס ההזדקנות ולצאת למסע טרנספורמטיבי?
הצטרפו לקורס המקוון החי בן 6 שבועות של תרגול-סומטי וגלו את האפשרויות של גוף מחודש וחופשי.

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

בסרטון הבא נפריך את המיתוס שהפיתרון לצוואר תפוס זה מתיחה או עיסוי
ונשחרר אותו בדרך חכמה – דרך פנדיקולציה
צפו בסרטון – 8 דקות:

 

ניוזלטר יולי 2023

לרובנו שכיבה על הגב על הרצפה ברגליים ישרות ובלי כרית לראש – זה לא דבר נוח ומפנק במיוחד. תנסו: תרדו לרצפה ותשכבו לרגע עם רגליים ישרות ובלי כרית, וזרועות לצידי הגוף…
מה הרגשת?
עד כמה לא היה נוח? ואיפה? בגב התחתון? בצוואר ובראש?
לחלקנו שכיבה על הרצפה בכלל אינה אפשרית כרגע. או שלרדת לרצפה זה קשה, או ההתרוממות ממנה איטית ומסורבלת. וזה לא בגלל המשקל!
אז למה היה לנו כל כך קל ונוח להשתרע על הגב על הרצפה בתור ילדים, ועכשיו כבר לא??

תחשבו על זה רגע. כשהיינו ילדים השרירים שלנו יכלו להתכווץ ולעבוד, אבל גם להשתחרר לגמרי.
היום אנחנו יודעים היטב איך לכווץ שרירים אבל – לא יודעים איך לשחרר אותם! וזו הסיבה ל-95% מהכאבים שלנו.
אנחנו אפילו לא יודעים להבחין באיזו מידה הם מכווצים ובאיזו מידה הם משוחררים. כי אנחנו פשוט לא מרגישים את השרירים שלנו, מלבד כאשר כואב לנו.
תומס האנה קרא למצב הזה – שיכחון חישה מוטורית – Sensory Motor Amnesia.  
זה מצב שבו המוח מחזיק מתח מתמיד בשרירים, מתח שאנחנו לא מודעים אליו. כתוצאה מכך – שכחנו (שיכחון) כיצד לחוש (חישה) ולכן לנוע (מוטורית) בחופשיות, שזה אומר כיווץ מלא ושחרור מלא.

עכשיו, זה לא סוף הסיפור…

השרירים שלנו לא סתם נשארים מכווצים במקומות שונים בגוף. יש לזה היגיון וזה קשור לרפלקסים האוטומטיים שלנו:
1.    התקפלות הגנתית פנימה שבה כל השרירים הקדמיים מתכווצים (רפלקס האור האדום)
2.    תנועה קדימה שבה כל השרירים האחוריים מתכווצים (רפלקס האור הירוק)
3.    התקפלות צידית – כדי להגן על צד אחד שנפגע (רפלקס הטראומה)

רפלקסים אלה שימושיים והכרחיים. אבל אנחנו לא רוצים להיתקע בהם ולאבד את היכולת למצוא את איזון ומנוחה מהם. 
כאשר אנו חוזרים על הרפלקסים האלה פעם אחר פעם לאורך שנים מבלי לנוח – בגלל מתח פסיכולוגי, תגובה לפציעות, טראומה, או אימוני ספורט – המוח שלנו מאבד את היכולת לשלוט באופן מלא ורצוני בשרירים; ושליטה מלאה על השרירים כוללת גם כיווץ וגם שחרור מלא.

כאשר אני פגשתי בפעם הראשונה את התרגול הסומטי של תומס האנה הוקסמתי מהפשטות שלו, ועד כמה מהר הוא מפיג כאב, אבל לקח לי זמן די ממושך להבין איך ולמה מתרחש כל הקסם הזה. 

אנחנו בעצם לומדים דרך התרגול הסומטי, באמצעות חינוך מחדש של מערכת העצבים שלנו דרך טכניקת הפנדיקולציה, לשחזר את היכולת שלנו לחוש את מצב השרירים, לתקן את מידת הטונוס שלהם וכתוצאה מכך – לממש את עצמנו ולנוע כפי שהיינו רוצים.
מערכת-עצבים שבאמת יודעת לנוח (אפס טונוס שריר במנוחה) היא מערכת שיש לה המון אנרגיה לפעול. 
החוויה של אלה שמתרגלים תרגול סומטי לאורך זמן: אנחנו הופכים לאנשים שמחים יותר פיזית, רגשית ופסיכולוגית, בריאים יותר, ונטולי כאבים.

ישנו מגוון מסלולי לימוד של החינוך לתנועה סומטית, גם למי שגר בעמק יזרעאל קרוב אלי, וגם למי שגר רחוק, תבחר.י את המסלול שהכי מתאים לך עכשיו. 

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

למה כל העצות שקיבלתם על תיקון מנח צוואר וראש לא ממש עזרו לטווח הארוך? 
צפו בסרטון שמסביר למה זה לא יעבוד
ומה כן לעשות

 

ניוזלטר יוני 2023

מאז שאנחנו זוכרים את עצמנו, אמרו לנו לעשות מתיחות. תמתח אם השרירים שלך מרגישים מכווצים, תמתח לפני ואחרי האימון, תמתח אם הגב כואב. את רובנו לימדו לעשות מה שמכונה “מתיחות סטטיות”: מושכים את הרגל או הזרוע מתוך כוונה לשחרר את השרירים התפוסים, מושכים את הברכיים אל הבטן מתוך כוונה לשחרר את הגב.

אבל האם זה באמת עובד? עבור רבים מאיתנו מתיחה היא כואבת, ואפילו אם אנחנו נהנים מהכאב, היא אינה משיגה את התוצאה הרצויה של הרפיית השרירים.

איך זה יכול להיות? האם כל העולם טועה? כדי להבין את זה קצת יותר, בואו נתחיל עם כמה עקרונות בסיסיים על תפקוד השרירים:

לשרירים אין שליטה משלהם; הם מגיבים רק לאותות חשמליים מהמוח וממערכת העצבים כדי להתכווץ ולנוע. המוח יכול לתת הוראה לשרירים שלנו להתכווץ באופנים מסוימים כדי להרים מזוודה, להחליף מצעים, או לשחק כדורגל. המוח יכול גם ללמוד לשמור על השרירים מכווצים באופן לא רצוני אחרי טראומה רגשית, תאונות, פציעות, משימות חוזרות ונשנות או מתח נפשי מתמשך.

לכן, אם שריר תפוס – המוח אומר לו להישאר תפוס.
אז למה מתיחות לא יעזרו פה?

במתיחות סטטיות אנחנו מושכים שריר על מנת להאריך אותו. הסיבה שזה לא עובד (ואפילו עלול לגרום לפציעות, לטראומה בשריר ולחוסר תפקוד תקין של הגידים) היא בגלל שהמוח, מרכז הפיקוד של השרירים, לא מעורב בפעולה!
 
מבחינה נוירופיזיולוגית – אין לולאת משוב לקורטקס המוטורי-החושי (אזור מסוים במוח שאחראי על תנועה ועל חישה של התנועה).
ובמילים פשוטות – על מנת לשנות את מה שהשרירים עושים – המוח חייב להיות מעורב באופן מלא ומודע בתהליך.
 
אז מה אפשר לעשות במקום למתוח כדי שהשרירים באמת ישתחררו ויתארכו?
 
יש תנועה פשוטה שכולנו עשינו בילדותנו ומשמשת כ”כפתור האיפוס” של כל בעלי החיים בטבע, ואפשר לראות את הכלב והחתול שלנו משתמשים בה, וזה:  כיווץ רצוני והרפיה רצונית. זו הדרך להחזיר את השרירים לתפקוד המלא שלהם, וזה הרבה יותר יעיל ובטוח מאשר מתיחות.
התנועה הזו נקראת: Pandiculation.
 וישנם שלושה חלקים לפנדיקולציה:
 
שלב ראשון – התכווצות רצונית לתוך הכיווץ והמתח הקיים של השרירים (כיווץ איטי וקשוב, מבלי להגיע לכאב)
שלב שני – שחרור איטי מבוקר ונשלט….
ושלב אחרון – הרפיה מוחלטת. 
שלושת השלבים האלה נותנים למוח את כל המידע הדרוש לו כדי לקבל בחזרה שליטה במה שמתרחש בגוף.
התרגילים הסומטיים שיצר דר’ תומס האנה מתוך הבנה מעמיקה של המערכת הפסיכוסומטית הן תנועות עדינות, קלות, המשלבות פנדיקולציה. הן מאמנות מחדש את המוח והשרירים “להיזכר” איך לנוע בקלות, בתזמון מדויק ובחיסכון עצום של אנרגיה.
התוצאה תהיה חופש מכאב וחיים בגוף בעל יכולות עשיה ומימוש עצמי.

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

הרפיית שרירים לשחרור מכאבים הייתה החולייה החסרה ששינתה את איכות החיים שלי.
מהמסע האישי שלי לשחרור מכאבים אפשר להתרשם בצפייה בסרטון הזה

ניוזלטר מאי 2023

התרגול הסומטי מזכיר לי שיש חיים ללא כאב כרוני ושומר עלי שלא להיקלע למצבי כאב. אבל מה… לא תמיד בא לי לתרגל… 
לפעמים אני מסיימת את היום עייפה והתירוצים רבים: “לא כואב לי כלום אז למה לא ללכת כבר לישון?”   “אין לי כוח עכשיו להתחיל לפרוס מזרן על הרצפה…”   “מחר בבוקר…”
כשמשהו ‘לא בא לי’ – המחשבה תספק סיבות למה נכון לא לעשות את זה. 
אז הנה דרך שאני משתמשת בה על מנת לשמור על שגרת תרגול קבועה. 

כי התרגול הסומטי עבורי הוא תזכורת יומיומית שיש חיים אחרי 30 שנים של כאב כרוני עם שלושה בלטי דיסק בגב, פריצת דיסק בצוואר, סקוליוזיס, חוליות מסובבות ואגן מסובב. כל ה”פתולוגיות” האלה לא היו הסיבה לכאבים, ובכל זאת כאב בלתי פוסק ומגביל היה וליווה אותי יום יום.

הדיאלוג הפנימי שאנחנו מנהלים באופן לא מודע עם עצמנו קובע המון. 
אם אני אומרת לעצמי משהו כמו:  “היום אני חייבת לתרגל כדי שלא יכאב לי הגב”, רוב הסיכויים שזה לא יקרה.
לעומת זאת אם אני אומרת לעצמי:  “התרגול שאעשה הערב לפני השינה יאפשר לי לא רק לישון טוב יותר אלא גם לקום רעננה מחר, וגם אהיה גאה בעצמי שעשיתי את זה”, יש סיכוי הרבה יותר גדול שאניח מזרן על הרצפה ואתרגל.
מה שונה??
אפשר לעשות ניסוי קטן בלהרגיש איך זה מרגיש כאשר אנחנו אומרים לעצמנו:  “אני צריכה, אני חייבת, רצוי ש…”  לבין:  “אני רוצה, בא לי, זה יעשה לי טוב כאשר אני…” 
אפשרות נוספת, היא להערים על המוח ולהניח הנחת יסוד שאומרת: “התרגול שאעשה הערב…” ואז תיאור של כל הטוב שהוא יעשה עבורי ואיך ארגיש בעקבותיו.
באנגלית זה נקרא presupposition, שפירושו – לצאת מנקודת הנחה שזו עובדה קיימת שאני מתרגלת הערב, ואז – את כל הטוב שיצא מכך.
ניתן להשתמש בשינוי הדיאלוג הפנימי באופן הזה בכל תחום: שמירה על דיאטה או תזונה בריאה, שמירה על כושר ושגרת אימון, וויסוט כעסים וסטרס. 
  לדוגמא: 
“אני חייבת לשמור על קור רוח ולא להתפרץ על הילדים הערב”,  לעומת:  “עם אמא רגועה הילדים יקבלו ערכים של סובלנות ויגדלו להיות אנשים שיכולים להתמודד בנחת ובשיקול דעת עם לחצים”.

המוח שלנו לא סובל איומים וצווים, אבל תמיד יהיה מוכן ללכת אחר הבטחות אשר הנחות יסוד חיוביות מונחות בבסיסה. 

Each time we do our Somatic Movement practice we strengthen the neural pathways that keep us moving easily and freely. The old habits of stiffness and constriction begin to fade away to make room for growth and resilience. 
Martha Peterson

בכל פעם שאנחנו מבצעים את התרגול הסומטי היומי שלנו אנו מחזקים את המסלולים העצביים שמאפשרים לנו לנוע בקלות ובחופשיות. ההרגלים הישנים של אחזקה וכיווץ מתחילים להתפוגג ומפנים מקום לצמיחה ולחוסן.

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

איך לשחרר שרירים בתוך היום-יום:
תרגול סומטי יומי של דקות ספורות משחרר אותנו מעומסים שהצטברו בשרירים. אל תאמינו לי. תתנסו בזה עבור עצמכם.

בסרטון הבא אני מדגימה פנדיקולציה לשחרור יומי של שרירי הגב בשכיבה שניתן לעשות גם במיטה לפני השינה. 

בדקה 2:18 – אני מדגימה פנדיקולציה בישיבה לשחרור חגורת הכתפיים שאפשר לעשות מול המחשב בכל יום עבודה. 

בדקה 6:10 – אני מדגימה פנדיקולציה בעמידה שניתן לעשות בכל מקום. 

 

 

ניוזלטר אפריל 2024

רגל אחת קצרה מהשנייה??

יש לך הרגשה של רגל אחת “קצרה” יותר מהשנייה?
יש לך כאבים בגב – באגן – בירך?
אולי יש קשר?
האם הוצע לך לשים מדרס ברגליים?

ובכן, הבדל באורך הרגליים נפוץ יותר ממה שרוב האנשים חושבים, וזו הסיבה לקריסה פנימה של כף רגל אחת.
מומחים אומרים שלבין 50-70% מהאוכלוסייה יש אי התאמה באורך הרגליים (LDD).

אבל למה??

ישנם שני סוגים שונים של LDD:
🔸 אנטומי כלומר מצב מבני – כתוצאה ממחלת פוליו, תאונה או שבר
🔸פונקציונלי – כאשר הרגליים הן מבחינה אנטומית באותו האורך, אך הן נראות ומרגישות שונות.

מכך אנחנו מבינים, שרגל אחת קצרה יותר אנטומית היא תופעה נדירה!

בחינוך לתנועה סומטית, אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שהרגליים הן סימטריות, ומוצאים איפה יש מתח מוחזק במרכז הגוף שמשפיע על הגפיים ויוצרים את חוסר האיזון.

ככה נראה חוסר איזון שמתחיל במרכז הגוף:

ואני תמיד חשבתי שכל החייטים שמקצרים את מכפלת המכנסיים שלי – עושים עבודה עקומה.

למה תמיד מכנס אחד יוצא קצר יותר מהשני???

כי כאשר שרירי המותניים בצד אחד של הגוף מקוצרים – הם מסובבים את האגן בצורה לא אחידה.

וכאשר האגן לא מאוזן – רגל אחת נראית ומרגישה קצרה יותר מהשנייה.
הרגליים עצמן לא השתנו; חוסר האיזון במרכז הגוף הוא ששינה את המיקום של הרגליים שלנו!

כשיש חוסר איזון כזה, הוא משנה את הדרך בה אנו עומדים והולכים!
חוסר האיזון הזה יכול לגרום לבעיות כמו –
דורבן בעקב
אישיאס – הקרנה לרגל
כאבי אגן
שחיקה במפרק ירך או ברך
כאבים בגב תחתון
עקמת (סקוליוזיס)
וגם לצליעה!

אז איך אפשר למנוע בעיות כאלה ואיך אפשר לשפר מצב קיים?
או!
בדיוק בשביל זה יש כאן צידה לדרך!

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

אחת הפנדיקולציות החזקות ביותר שאפשר יכול לעשות כדי לכייל מחדש את שרירי המותניים ולהחזיר את אורך הרגליים ותפקוד אחיד היא ה-Side Bend

*פנדיקוצליה: מעוררת את המוח לתת פקודת שחרור לשרירים מכווצים וכואבים.

מילת אזהרה – פנדיקולציה לא עובדת אם לא עושים אותה…. רק אמרתי…

ניוזלטר מרץ 2024

נשיקות לשרירים

אז כולנו מכירים את הרגע הזה שבו הגוף צועק “אוי” אבל המוח אומר “נו, זה יעבר”. כמובן, זה עולה לנו בכאב שמזכיר לנו את ההרפתקאות הכי פחות מוצלחות בחיינו.
עכשיו, יש לנו שתי אופציות: לשכב על המזרן ולעשות כמה פנדיקולציות* ולהתמודד עם הכאב, או להמשיך להתעלם ולקוות שמחר המטפל יהפוך לקוסם ו”יתקן” אותנו.

אז “להיכנע” לכאב, או לקום ולעשות משהו לגבי זה?
זה כמו לבחור בין להיות הגיבור של הסיפור שלנו לבין להיות הקורבן שלו.
אז אולי במקום לחכות שהמטפל שלנו יגלה כישופים חדשים, אולי הגיע הזמן לקחת אחריות ולשכב על המזרן לכמה פנדיקולציות?

החלטנו לשכב על המזרן, ואז משהו קסום קורה. אנחנו מגלים שהגוף שלנו יכול להיות גמיש יותר ממה שחשבנו, ושהכאב הוא הנסיכה שרק חיכתה לנשיקה שלנו כדי להתעורר מהשִׁכְחָה החוּשִׁית-מוטורית. והכי מפתיע, אנחנו מגלים שיש עולם שלם מחוץ לכאב ולכיווץ, עולם שבו אנחנו וגוף והמוח השולטים האמיתיים.

בזמן הפנדיקולציות, כשאנחנו מתמקדים בתנועה, זה כאילו אנחנו עוברים מיני-ריטריט מהמהומה של החיים. כל פנדיקולציה היא כמו להגיד לגוף: “תקשיב, אני מתחיל להבין אותך”. ואז, בתום סשן קצר, אולי 6 דקות, אנחנו קמים בתחושה של הקלה, והגוף שלנו אומר לנו תודה בשפת הגוף הכי ישירה שיש – הרגשה טובה.

נכון, נצטרך רגע לעצור מהריצה להספיק עוד, אבל מי זקוק לזה כשיש לנו הזדמנות לחוות משהו הרבה יותר משמעותי – לתת מזור לגוף, להרגיע את הנפש, ולהכין את עצמנו לכל מה שהחיים עומדים לזרוק עלינו מחר.
הרי בסוף, אחרי סשן פנדיקולציות מוצלח, אנחנו לא רק מרגישים פחות כאבים, אלא גם נפתחים לנו חלונות לנשמה.

ואם נחשוב על זה, זו אולי הדרך הכי יעילה להכין את עצמנו למטפל – להגיע אליו ולומר לו: “הי, אני עשיתי כבר את חלק הגדול של העבודה”.

אז במקום להתעלם מהכאב או לחכות שמישהו אחר יפתור לנו אותו, אנחנו מגלים לשמחתנו שהכוח להרגיש טוב יותר נמצא בידיים שלנו.
ובכלל, בסוף היום אולי נגלה שהכאב היה רק תירוץ לקחת פסק זמן לעצמנו, להתמקד בנו, ולהבין מי הגיבור האמיתי של הסיפור שלנו.

*פנדיקוצליה: מעוררת את המוח לתת פקודת שחרור לשרירים מכווצים וכואבים.

 

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

איך להשתחרר מכאב גב ומתח בבטן ב-7 דקות

ניוזלטר פברואר 2024

מתי ננוח? הסבתא הפולניה טעתה...

כל מי שעוסק בתנועה חושב על ביצועים, הישגים, חוזק, גמישות, מהירות.
כמעט אף אחד לא מתעסק במה קורה כשהגוף לא בתנועה.

נניח שאתם יושבים בכורסא מול הטלוויזיה וצופים בחדשות או קוראים עיתון – מבלי לזוז,
האם הגוף שלכם נח?
אז זהו – שלא. למרות שהגוף סטטי השרירים עדיין מכווצים.
למה זה??

קורה לכם שאתם מתרכזים במשהו ותוך כדי הכתפיים מתכווצות מבלי שהתכוונתם?
רגע – ולמה הגב התחתון במתח כל הזמן?
ולמה אנחנו נושמים רדוד?
ולמה כואב לנו כל פעם משהו אחר?

הסיבה היא – שהמוח לא נותן פקודת שחרור לשרירים שיכולים עכשיו לנוח.
והתוצאה – עייפות החומר וכאב.

אז בטח אמרו לכם שאם כואב לכם הגב סימן ששרירי הבטן שלכם חלשים או שהגב שלכם חלש וכדאי שתעשו תרגילים כדי לחזק אותם.
ומה אנחנו עושים כדי לחזק אותם?
אנחנו עושים תרגילים שמכווצים אותם עוד ואז הם עוד יותר מכווצים…
אז מתי הם ינוחו?? לסבתא שלי הפולניה הייתה תשובה ברורה מתי ננוח… אבל בינתיים אנחנו מאבדים אנרגיה וחיוניות, מאבדים אמון בגוף וחושבים: “הגוף בוגד בי”, או: “ככה זה עם הגיל”.

הגוף לא בוגד ולא מתפרק. הוא מוחזק מכווץ ולא משתחרר.

יש גם שרירים שהתרגלו להיות מכווצים בצד אחד של הגוף שמושכים את השלד מחוץ לאיזון, ולכן פתאום מתחילה לכאוב לנו הברך, העקב, או הירך, או שיש הקרנה לרגל (אישיאס).

וכל זה למה???

כי אף פעם לא הבאנו את השרירים למנוחה. ומדוע לא?
כי הפסקנו להרגיש אותם מלבד כשיש כאב.
זה נקרא שִׁכְחָה חושית-מוטורית וזה מצב הפיך לחלוטין!
את התשובה למצב הזה מצא ד”ר תומס האנה מייסד השיטה של חינוך לתנועה סומטית,
ולשם כך יש לנו את הפנדיקולציה שאין בשום שיטת תנועה אחרת והיא גילוי ייחודי של האנה.

תרגול פנדיקולציות של כמה דקות ביום מביא לשחרור מהיר מכאבים כרוניים, בעיות מפרקים, ושיפור מצבים בריאותיים.
כי אנחנו זקוקים למנוחה! ופנדיקוצליה מעוררת את המוח לתת פקודת שחרור לשרירים המכווצים והכואבים.
בתור נצר למשפחת פולניות אני מרשה לעצמי לומר – סבתא שלי פשוט טעתה…

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

תתחילו בפנדיקולציה הזו ותתאהבו בהרגשת הנינוחות שאחריה
תרגישו איך היציבה שלכם השתנתה –
בלי מתיחות וללא מאמץ.

אני לרשותכם לכל עניין.

ניוזלטר ינואר 2024

איך בני אדם יכולים להיות חופשיים?

השבוע הייתה לי שיחה עם אחת התלמידות ששאלה אם אני מכירה מורה טוב ללמוד צ’י קונג.  סיפרתי לה מתוך ניסיון אישי שיש הרבה מאוד מורים שיודעים צ’י-קונג, והם יודעים ללמד את הסדרות של התנועות. אבל בצ’י-קונג אמיתי מעוררים את האנרגיה והאנרגיה היא זו שמניעה את התנועה. 
צ’י-קונג הוא תרגול תודעתי שמביא לשינוי בכל רמות הקיום. כך גם התרגול הסומטי. התרגול הוא פֶּתַח לתהליך עמוק של שינוי בכל רבדי התודעה – דרך תנועה. 

כאשר אני מפרסמת משהו שקשור לתרגול הסומטי אני בדרך כלל נותנת דגש על שחרור מהיר מכאבים על רקע שרירים מכווצים, אבל זה רק פתח כדי למשוך אנשים לתרגול. 
זו לא המטרה – זו התוצאה.  

התרגול הסומטי מורכב מתרגילים – אבל הוא לא התעמלות.
בדרך כלל כשאנחנו מבצעים תרגילים אנחנו רוצים שהתרגיל ייתן לנו תוצאה. אנחנו רוצים לעשות את התרגיל נכון. אם נעשה אותו “נכון” הוא יביא לנו תוצאה.
בתרגול הסומטי המטרה היא הפוכה.
אנחנו רוצים לגלות ולהרגיש מה לא זז. מה עובד שלא לצורך כפיצוי. הלמידה היא לא דרך חיקוי או חוקים – אלא דרך ידיעת מה שלא ידעתי עד עכשיו.

המורה לא מתקן לתלמידים את התרגול שלהם. הוא עוזר להם להעיר את הזיכרון למשהו שהם שכחו. דוקטור תומס האנה קרא לזה: להשיב שִׁכְחָה חושית מוטורית –
‏To Restore Sensory Motor Amnesia.

חינוך לתנועה סומטית הוא מסע ודרך לוויסות ולאתחול מחדש בכל רמות הקיום שלנו, והכלי שדרכו אנחנו עובדים הוא לא האינטלקט, לא הפן הרוחני, לא הזיכרונות הטראומטיים, אלא הגוף. כי כל רמות הקיום האלה מתקיימות בתוך הגוף ודרך הגוף, והחשוב מכל – דרך תנועה.
כשאנחנו עצובים אנחנו מכונסים פנימה, כשאנחנו מתרגשים אנחנו רועדים, כאשר אנחנו מפחדים יש לנו פיק-ברכיים… ועוד ועוד. הכל מקבל ביטוי בגוף.

כשאנחנו זוכרים שלא התרגיל הוא המרכז, אלא הגילויים והתחושה והחוויה שמתעוררת עם התנועה, אנחנו יודעים שהשתחררנו לא רק מכאב, אלא גם מאנרגיה כלואה של רגשות שליליים, זיכרונות עבריים, ותבניות מחשבתיות שחסמו אותנו.

והדוגמא הבאה מספרת הכל:
דר’ תומס האנה לא היה איש תרגול או מורה לספורט. הוא היה פילוסוף שבערה בו השאלה – איך בני אדם יכולים להיות חופשיים? הוא הבין שחופש מנטלי, רגשי, פסיכולוגי ופיזי – מתחיל בגוף שיודע לנוע באופן מאוזן, ולנוח מנוחה מלאה.
ומכיוון שרק המוח אומר לגוף איך לנוע – חינוך לתנועה סומטית עובר קודם כל דרך המוח.

צֵידָה לַדֶּרֶךְ…

בווידאו הבא (4 וחצי דקות) אני מראה איך לשחרר צוואר תפוס דרך פנדיקולציה.
שימו לב כיצד צוואר תפוס מקושר לרפלקס נקרא רפלקס-האור-האדום.
על מנת לשחרר את הצוואר באופן יעיל (ללא מתיחה!!!) אנחנו חייבים לקשור לכך את הרפלקס שנלמד והתקבע במוח הקטן (צֵרֶבֵּלוּם), במקרה זה זהו רפלקס הבהלה, הפחד והסטרס. אשמח לשמוע איך הרגשת אחרי 🙂
 

טיפים לפנדיקולציה נכונה

כאשר פנדיקולציה גורמת לך לאי נוחות במקום לשחרור, ייתכן שהבעיה היא לא התנועה, אלא איך אתה עושה את זה. 
הנה כמה טיפים שיהפכו את התנועות והפנדיקולציות שלך ליעילות יותר:

השתמש בפחות מאמץ – תנוע לתוך הפנדיקולציה כאילו אתה מפהק ברכות ועשה את זה כך שירגיש נעים.  אין צורך לטפס את האוורסט!

שחרר את הצד השני של הגוף – כשאתה נכנס לפנדיקולציה, הצד הנגדי של הגוף שלך צריך להיות רך.  השתמש בידיים שלך כמשוב, כדי לעזור לך לחקור האם אתה עדיין מחזיק במתח, מה שאומר שאתה מתאמץ יותר ממה שצריך.

שחרר את מה שמוחזק שלא לצורך – השתמש בידיים שלך כדי להיות בטוח שאתה באמת משחרר את מה שכווצת, במקום למשוך  את עצמך מהתנועה באמצעות השרירים של הצד הנגדי של הגוף.

מיתוס ההזדקנות - the myth of aging

גם כיום עם התפתחות המדע והטכנולוגיה, אנחנו עדיין בטוחים שהגיל הוא הגורם העיקרי בגללו הגוף נעשה איטי, נוקשה, כואב ובלתי מאוזן.
אנחנו מסיקים שתבניות-יציבה מסוימות המשויכות לזקנה, הן פשוט חלק ממה שקורה לגוף עקב הגיל.
בעוד שהאמת היא שכל תבנית-יציבה היא ביטוי של אחד או יותר משלושת הרפלקסים, 
שנובעים מSMA – שיכחה חושית-מוטורית.
אם לא מטפלים בשורש (ביכולת של המוח לתת הוראת שחרור), תבנית-היציבה או התנועה הלקויות מעמיקות עם השנים ולא כתוצאה מהשנים.

כלומר חשוב להבין:
♣ תשישות הגוף בעת זקנה איננה הכרח!
♣ אין זה הגיל שאחראי לשינויים ביציבה, אלא ההשתרשות של אחד משלושת הרפלקסים.

מיתוס ההזדקנות - תרגול סומטי

שיכחה חושית-מוטורית
(SMA – Sensory Motor Amnesia)

תלכודת זיכרון המתבטאת בשיכחה חושית-מוטורית (SMA – Sensory Motor Amnesia) הוא מצב אשר בו המוח איבד באופן חלקי או מלא
בַּקָּרָה–רְצוֹנִית של היכולת לחוש ולהניע שריר באופן חפשי.
SMA  הוא הסתגלות למצב דחק – שהפך להרגל.

כאשר אנו חווים תלכודת זיכרון אשר מקבלת ביטוי בשיכחה חושית-מוטורית אנו מאבדים את היכולת הרצונית לשחרר ולהרפות שרירים ולאפשר להם לנוע באופן חפשי. דבר זה מתרחש ברמת המערכת-העצבית.
שיכחה חושית-מוטורית ארוכת-טווח  משמרת חלוקת משקל לא שווה וחוסר איזון של מערכת השריר, המשפיע על השלד. ביטויים של שיכחה חושית-מוטורית ניתן לראות במצבים כמו עקמת, בלט-דיסק, פריצת דיסק, בורסיטיס, שחיקת סחוס, ומצבים שונים המהווים פעמים רבות סיבה להחלפת מפרק ירך או ברך ולניתוחים בעמוד השדרה.
שיכחה חושית-מוטורית היא בעיה תפקודית נלמדת, ולפיכך יכולה להילמד מחדש!

זהו מצב הפיך הנלמד באמצעות חינוך לתנועה סומטית© – תנועה ללא כאב.​

התרגול הסומטי

  את התרגול הסומטי פיתח תומס האנה (1928-1990).

החינוך לתנועה סומטית באמצעות פנדיקולציה,
מביא לשינוי עמוק ויסודי באופן בו אנו נעים במרחב היום יומי,
עוזר לנו להיפטר מכאבים כרוניים שעד היום לא נמצא להם פיתרון משביע רצון,
ומשיב לנו שליטה תנועתית.

 התרגול הסומטי מחזיר לנו מודעות ושליטה על מערכת העצבים והשרירים שלנו, כך שנוכל להיות המרפאים של עצמנו, להשתחרר מכאבים כרוניים ולנוע מתוך איזון, שחרור וחופש.

רפלקס האור האדום - red light reflex

ברפלקס-האור-האדום מעורבים השרירים של קדמת הגוף, אשר מתגייסים כדי להגן על החלק הקדמי שלנו, בו האיברים הפנימיים והרגישים ממוקמים וחשופים. זהו רפלקס הישרדותי.

רפלקס זה בא לידי ביטוי בכתפיים מגולגלות קדימה, שקיעה בבית החזה, סנטר בולט לפנים, אגן מגולגל לאחור, ולעתים מרפקים כפופים תמידית.
זה רפלקס שהגוף נכנס אליו מידית, אינסטינקטיבית, בכל פעם שאנו שומעים רעש חזק ומבהיל.

בשיעור בתנועה סומטית המיועד לרפלקס האור האדום, אנו משיבים למוח את השליטה על השרירים הקדמיים של הגוף.
הטיפול, בשילוב עם תחזוקה עצמית שוטפת – יש בכוחו לשחרר אותנו מבעיות עיכול שונות, עצירות, כאבים באזור המפשעה, החלמה מניתוחים באזור הבטן, שיפור יכולת נשימה ויציבה.

רפלקס האור האדום

רפלקס הטראומה - Trauma Reflex

רפלקס הטראומה מתפתח באופן לא-רצוני כתגובה לתאונות ופציעות.
המערכת הרוצה להגן על עצמה מכאב נוסף, מפתחת יציבה-מפצה (בעזרתם של השרירים האלכסוניים של הגוף) אשר גורמת במשך הזמן לקיצור תמידי של מותן אחת ומשיכה של צד אחד של האגן כלפי מעלה ובסיבוב, רגל אחת “ארוכה” יותר, כתף אחת “גבוהה” מהשנייה, הטיה של הראש הצידה מתוך ניסיון של המוח לשמור את הראש מאוזן בייחס לגוף.

בשיעור בתנועה סומטית המיועד לרפלקס הטראומה (שהוא אחד הביטויים של SMA) – אנו משיבים למוח את השליטה על השרירים הצדיים של הגוף.
הטיפול, בשילוב עם תחזוקה עצמית שוטפת – יש בכוחו לשחרר אותנו (רשימה חלקית) מבעיות: יציבה ושיווי משקל הנובע מגורם יציבתי, לאזן את שני צִדֵּי הגוף ובכך לשחרר עומס הפוגע במפרק ירך / ברך / קרסול /דרבן בעקב, השתחררות מכאבי צוואר / כתף / Tennis Elbow / תסמונת התעלה הקרפלית.

רפלקס הטראומה

פנדיקולציה - pandiculation

פנדיקולציה היא טכניקה הייחודית לתרגול הסומטי.
פירוש המילה: הארכה אקטיבית מתוך גיוס קבוצת שרירים, בדומה לפיהוק והתמתחות של בוקר (הִתְמַתְּחוּת, בשונה ממתיחה רגילה).

פיהוק/התמתחות – יוצרים קשר בין השרירים, חוט השדרה והמוח.

במקום למתוח שרירים מכווצים על מנת “להאריך” אותם, בפנדיקולציה  אנחנו מְאַפְּסִים את אורך השריר  לְאֶפֶס טונוס בזמן מנוחה.
טכניקה זו מגרה ומעוררת את המוח ואת מערכת-העצבים לשחרר כיווץ בלתי-רצוני כך שהמוח מקבל בחזרה  שליטה מוטורית, ומאפשר פונקציונליות מרבית בזמן תנועה.

התרגול הסומטי משנה את הגוף ואת התודעה באמצעות לימוד מחדש ברמת המוח!

אודות ד'ר תומס האנה - thomas hanna

תומס האנה (1928-1990) היה פילוסוף, עסק בתחום החינוך הגופני והיה חוקר בתחום הנוירו-פיזיולוגיה.
בתהליך שלקח 40 שנה, הוא פיתח שיטת תרגול ותנועה הנקראת:

  Hanna Somatic Education 

מטרת השיטה: להביא לשינוי עמוק ויסודי באופן בו אנו נעים במרחב היום יומי ולהיפטר מכאבים כרוניים אשר מלווים אותנו במשך שנים ללא כל פתרון נראה לעין, להתבגר – זקופים ובעלי שליטה תנועתית.

התרגול הסומטי איננו רק אסופת תרגילים, אלא גם הפילוסופיה והתפיסה הרחבה שעומדת בבסיסו.

רפלקס האור האדום - red light reflex

ברפלקס-האור-האדום מעורבים השרירים של קדמת הגוף, אשר מתגייסים כדי להגן על החלק הקדמי שלנו, בו האיברים הפנימיים והרגישים ממוקמים וחשופים. זהו רפלקס הישרדותי.

רפלקס זה בא לידי ביטוי בכתפיים מגולגלות קדימה, שקיעה בבית החזה, סנטר בולט לפנים, אגן מגולגל לאחור, ולעתים מרפקים כפופים תמידית.
זה רפלקס שהגוף נכנס אליו מידית, אינסטינקטיבית, בכל פעם שאנו שומעים רעש חזק ומבהיל.

בשיעור בתנועה סומטית המיועד לרפלקס האור האדום, אנו משיבים למוח את השליטה על השרירים הקדמיים של הגוף.
הטיפול, בשילוב עם תחזוקה עצמית שוטפת – יש בכוחו לשחרר אותנו מבעיות עיכול שונות, עצירות, כאבים באזור המפשעה, החלמה מניתוחים באזור הבטן, שיפור יכולת נשימה ויציבה.

רפלקס האור האדום
נגן וידאו

שיעור בתנועה סומטית

סדרה של 4-8 טיפולים אשר כל אחד מהם מלמד אותנו לשחרר קבוצות שרירים אחרת בגוף.

בטיפול בתנועה סומטית – אני מלמדת אותך להרגיש קבוצות שרירים מכווצות ומזכירים למוח איך לשחרר אותם.
בטיפול אני לא מעסה את השרירים, אני לא משתמשת בלחיצות, ואני לא מותחת את השרירים.
אני מלמדת את המוח שלך לשחרר!
שיעור בתנועה סומטית מאפשר לך לטפל בעצמך ולהשיב שליטה ובקרה ויכולת שינוי.
הלמידה המתרחשת בזמן הטיפול – נשארת איתך לתמיד!

השיעור בתנועה סומטית הוא “טיפול-שורש”
התרגול היומי הוא רפואה-עצמית-מונעת

צור/י קשר לתאום שיעור פילאטיס-סומטי

WhatsApp1
שלח/י לי ווטסאפ
Telephone (10)
התקשר/י לתיאום שיעור
File - Text
שלח/י לי SMS

כאב כרוני

מהו כאב כרוני? וכיצד ניתן להשתחרר ממנו?

כאב איננו מדד מדויק המעיד על בריאות הרקמות!      
כאב הוא מנגנון הגנה שמיוצר על ידי המוח!
אחד הגילויים המדהימים של המדע הוא, שאנו יכולים לחוש כאב ללא כל גירוי פיזי ממשי!

נשאלת השאלה: מהי הדרך בה אני יכול לטפל במערכת-הכאב של עצמי, על מנת שכאב כרוני יעלם?

הגיע הזמן לנקוט בגישה חדשה להתמודדות וצמצום הכאב – והעיקרית בהן מתמקדת בלהכשיר מחדש את מערכת הכאב, דרך החינוך לתנועה סומטית© – לחיות ללא כאב.

בשיעורים ובטיפול-הסומטי אנחנו לומדים לשוחח ישירות עם המוח שלנו, על מנת לאפשר לו לשנות את ההוראות שהוא שולח למערכת העצבים, לרקמות ולשרירים.
וכתוצאה מכך אנחנו מאתחלים מחדש את מערכת הכאב
ומשיבים לעצמנו חופש תנועתי חדש!

 

שלושת הרפלקסים

כולנו נולדנו עם שלושה רפלקסים עיקריים אשר מגיבים באופן בלתי רצוני לגירויים סביבתיים, פסיכולוגיים ורגשיים.

מצבי דחק מתמשכים שאנו חווים בחברה המודרנית גורמים לרפלקסים האלה להתקבע ועם הזמן הם הופכים לרפלקס-מותנה. זהו מצב שגורם לכיווץ-שרירים-מורגל
(habitual muscular contraction).

לחץ ליצירת קשר

Telephone (10)
0523-484-047(972)
iris@i-somatic.com
File - Text
שלח/י לי SMS
WhatsApp1
שלח/י לי ווטסאפ
נגן וידאו

מהו טיפול בתנועה סומטית

טיפול בתנועה סומטית

בטיפול בתנועה סומטית תקבל/י כלי לטיפול עצמי.
תרגול סומטי אישי הוא הדרך המהירה ביותר להחזיר את תפקוד השרירים, לשפר את חופש התנועה ולבטל את דפוסי הכאב.
השינויים באים לידי ביטוי: בתפקוד השרירים, במודעות הגוף ובתפקוד התנועתי,
כל זאת תוך כדי למידה והשתחררות ממצבים של שיכחון חישה מוטורית שהם הגורם העיקרי למרבית התלונות של כאב, יציבה או קשיים בתפקוד המוטורי.

לקביעת פגישת אבחון וייעוץ

פגישת זום של חצי שעה
בעלות של ₪150

המרכז הישראלי לחינוך
לתנועה סומטית 
ושינוי הכרתי
0523-295-249

טופס הסכמה-
אני מסכימ/ה בזאת להשתתף מרצון בתוכניות לתנועה הסומטית עם איריס בר לב (מאמנת ומטפלת). אני מבינ/ה שתנועה סומטית היא גישה בטוחה ועדינה לטיפול במתח וכאבי שרירים וכי זו אינה פעילות בסיכון גבוה, מאומצת או תובענית. אני מבינ/ה שחינוך לתנועה סומטית אינו רפואי מטבעו ואינו מתיימר לטפל, או לאבחן כל מחלה. אני מבינ/ה שחינוך לתנועה סומטית הוא חינוך תנועתי, שמטרתו לשפר את המודעות המוטורית התחושתית, את תפקוד השרירים, את הנוחות הגופנית ואת חופש התנועה. אני מבינ/ה שכל התנועות מתבצעות על ידי מרצוני וכי אם תנועה כלשהי אינה נוחה, אפסיק אותה ואעדכן את המאמנת.
שחרור מאחריות-
הריני משחרר/ת בזאת מכל אחריות את המרכז הישראלי לחינוך לתנועה סומטית ואת איריס בר לב מכל אחריות ו/או חבות לנזק לגוף. ביחס לאמור לעיל הנני מוותר/ת ויתור מוחלט על כל טענה ו/או זכות תביעה מכל סוג שהוא כלפי המרכז הישראלי לחינוך לתנועה סומטית וכלפי מנהליה, בגין כל נזק אשר יגרם לי כתוצאה מפעילותי בשיעורים הסומטיים המקוונים.
הצהרת בריאות-
אני מצהיר/ה בזאת כי אני במצב גופני טוב ואינני סובל/ת מכל מצב, מחלה או פגיעה העלולים להיות מושפעים לרעה מהתוכנית לתנועה סומטית. אני לא מסתמך/ת על איריס בר לב שתעריך מידע זה למטרות רפואיות, ואסמוך רק איש מקצוע רפואי שייעץ לי בנושאים כאלה. אם מצבי הגופני או התרופות שאני נוטל/ת ישתנו, איידע מייד את המאמנת.
סודיות-
קיבלתי הבטחה שהמידע אודותי שהושג בתוכנית זו של התנועה הסומטית יטופל כמיוחס וסודי ולא ישוחרר לאחרים אלא אם כן ניתנה הסכמתי, או במקרה חירום רפואי.

מדיניות שינויים וביטולים:

  • כל בקשה לשינוי או ביטול תישלח לדוא״ל המופיע בתחתית התקנון ותאושר לאחר שהלקוח יקבל הודעה בכתב מהאתר המאשרת זאת.
  • ביטול שיעור מקוון קבוצתי (שיעור חד פעמי או שיעור מתוך מנוי חודשי) לא יתאפשר, ולא יינתן החזר כספי בגין השיעור. במקרה כזה, הלקוח יקבל זיכוי לשימוש עבור שיעור במועד עתידי.
  • ביטול שיעור פרטי מותאם אישית וקבלת החזר כספי יתאפשרו בהתאם להוראות הבאות:
    • עד 24 שעות טרם מועד השיעור יגבו דמי ביטול בשיעור של 5% מסך מחיר השיעור;
    • בטווח זמן של פחות מ- 24 שעות טרם מועד השיעור לא יינתן החזר כספי, והלקוח יוכל לבחור מועד אחר לקיום השיעור, בהתאם לזמינות המועדים.
  • בעת ביטול מנוי של שיעורים פרטיים מותאמים אישית הלקוח יקבל החזר כספי עבור המנוי, בניכוי מחירם המלא של השיעורים שכבר סופקו לו, בהתאם למחירים המלאים של השיעורים הפרטיים חד פעמיים המופיעים באתר.
  • ביטול שיעור במסגרת קורס קצר (קורס של שישה מפגשים המתקיימים אחת לשבוע) וקבלת החזר כספי יתאפשרו בהתאם להוראות הבאות:
    • עד 24 שעות טרם מועד השיעור המקוון יגבו דמי ביטול בשיעור של 5% מסך מחיר השיעור;
    • בטווח זמן של פחות מ- 24 שעות טרם מועד השיעור לא יינתן החזר כספי, והלקוח יוכל לבחור מועד אחר לקיום השיעור, בהתאם לזמינות המועדים;
    • ניתן לקבל הקלטה של השיעור שבוטל.
  • יובהר כי כל שינוי של מועד שיעור יתאפשר בתיאום מראש בלבד, ובהתאם לזמינות מועדי השיעורים.
    קראתי ואני מסכים לתנאים

טופס הסכמה-
אני מסכימ/ה בזאת להשתתף מרצון בתוכניות לתנועה הסומטית עם איריס בר לב (מאמנת ומטפלת). אני מבינ/ה שתנועה סומטית היא גישה בטוחה ועדינה לטיפול במתח וכאבי שרירים וכי זו אינה פעילות בסיכון גבוה, מאומצת או תובענית. אני מבינ/ה שחינוך לתנועה סומטית אינו רפואי מטבעו ואינו מתיימר לטפל, או לאבחן כל מחלה. אני מבינ/ה שחינוך לתנועה סומטית הוא חינוך תנועתי, שמטרתו לשפר את המודעות המוטורית התחושתית, את תפקוד השרירים, את הנוחות הגופנית ואת חופש התנועה. אני מבינ/ה שכל התנועות מתבצעות על ידי מרצוני וכי אם תנועה כלשהי אינה נוחה, אפסיק אותה ואעדכן את המאמנת.
שחרור מאחריות-
הריני משחרר/ת בזאת מכל אחריות את המרכז הישראלי לחינוך לתנועה סומטית ואת איריס בר לב מכל אחריות ו/או חבות לנזק לגוף. ביחס לאמור לעיל הנני מוותר/ת ויתור מוחלט על כל טענה ו/או זכות תביעה מכל סוג שהוא כלפי המרכז הישראלי לחינוך לתנועה סומטית וכלפי מנהליה, בגין כל נזק אשר יגרם לי כתוצאה מפעילותי בשיעורים הסומטיים המקוונים.
הצהרת בריאות-
אני מצהיר/ה בזאת כי אני במצב גופני טוב ואינני סובל/ת מכל מצב, מחלה או פגיעה העלולים להיות מושפעים לרעה מהתוכנית לתנועה סומטית. אני לא מסתמך/ת על איריס בר לב שתעריך מידע זה למטרות רפואיות, ואסמוך רק איש מקצוע רפואי שייעץ לי בנושאים כאלה. אם מצבי הגופני או התרופות שאני נוטל/ת ישתנו, איידע מייד את המאמנת.
סודיות-
קיבלתי הבטחה שהמידע אודותי שהושג בתוכנית זו של התנועה הסומטית יטופל כמיוחס וסודי ולא ישוחרר לאחרים אלא אם כן ניתנה הסכמתי, או במקרה חירום רפואי.

מדיניות שינויים וביטולים:

  • כל בקשה לשינוי או ביטול תישלח לדוא״ל המופיע בתחתית התקנון ותאושר לאחר שהלקוח יקבל הודעה בכתב מהאתר המאשרת זאת.
  • ביטול שיעור במסגרת קורס קצר (קורס של שלושה מפגשים ו/או יותר המתקיימים אחת לשבוע) וקבלת החזר כספי יתאפשרו בהתאם להוראות הבאות:
    • החזר כספי מלא יינתן עד 48 שעות טרם מועד הקורס המקוון; יגבו דמי ביטול בשיעור של 5% מסך מחיר הקורס;
    • בטווח זמן של פחות מ- 48 שעות טרם מועד הקורס לא יינתן החזר כספי;
    • במהלך הקורס יהיו הקלטות של השיעורים לתרגול בזמן הנוח לך.

      קראתי ואני מסכים לתנאים

רפלקס האור הירוק - Green Light Reflex

רפלקס האור הירוק הינו רפלקס המניע ודוחף אותנו קדימה.
השרירים האחוריים הגדולים בגב מתגייסים על מנת להניע אותנו לעמידה, להליכה, ולריצה. (חישבו על התגובה של הגוף לפקודה: “עמוד זקוף!”, “לך ישר!”)
ברפלקס זה שרירי הגב לומדים להיות מגויסים באופן תמידי, וליצור כיווץ יתר המקבל ביטוי בקשת מוגברת בגב התחתון.
בשיעור-הסומטי-קליני המיועד לרפלקס האור הירוק (שהוא אחד הביטויים של SMA) – אנו משיבים למוח את השליטה על השרירים האחוריים של הגוף.
הטיפול, בשילוב עם תחזוקה עצמית שוטפת – יש בכוחו לשחרר אותנו מכאבי גב שאולי ליוו אותנו במשך שנים!

רפלקס האור הירוק