תומס האנה מגדיר סומה כחישת הגוף כפי שהיא נחווית מבפנים. חוויה זו של חישת והכרת הגוף מבפנים, הינה אחד העקרונות היסודיים של החינוך לתנועה סומטית.
חינוך לתנועה סומטית
מה זה סומה?
מה זה סוֹמָה - המאמר להאזנה באודיו
מה זה סוֹמָה
תוכן עניינים
מה זה סומה?
המושג ‘סומה’ (soma) שתומס האנה תבע מתייחס לתפיסה של הגוף האנושי כישות חיה, מודעת ומגיבה. תומס האנה הגדיר סומה כ: The Body – Experienced from Within או האופן בו אנו חווים את הגוף מבפנים.
מקור המילה “סומה” הוא במילה היוונית “σῶμα” שמשמעותה “גוף.” בתחום החינוך לתנועה סומטית, סומה מתייחסת לא רק לגוף הפיזי אלא גם למכלול החוויות התחושתיות והמודעות הפנימית שלנו.
זהו מושג הכולל את התודעה, התחושות, הרגשות והקשרים בין כל אלה.
תומס האנה הרחיב את המשמעות של המילה ‘סומה’ לתיאור אורגניזם של חוויות, תחושות, מחשבות, פעולה ותנועה מתוך חוויה סובייקטיבית.
הוא טען שהגוף הוא לא רק אובייקט פיזי אלא גם ישות שמודעת לעצמה, ולפיכך יכולה לווסת את עצמה, לתקן את עצמה, לשנות את עצמה, ולהבריא את עצמה.
הבנת הסומה
בעוד שהגוף הוא ישות פיזית שאפשר לבחון ולמדוד מבחוץ, הסומה היא החוויה הסובייקטיבית של האדם מבפנים.
הסומה מייצגת את איך שאנחנו חווים את עצמנו ואת העולם דרך הגוף שלנו.
המודעות הסומטית כוללת תחושות כמו כאב, נוחות, תנועה, ושיווי משקל, ומהווה את החיבור בין הגוף לנפש.
ההבדל בין סומה לגוף
ההבדל המרכזי בין סומה לגוף הוא שהגוף נתפס כמשהו שניתן לצפות בו מבחוץ, בעוד שסומה היא החוויה הסובייקטיבית של עצמנו מבפנים.
הגוף הוא אובייקט פיזי שניתן למדוד, לשקול ולהגדיר באמצעות מדעים כמו אנטומיה ופיזיולוגיה.
הסומה, לעומת זאת, היא המודעות האישית שלנו לכל מה שקורה בתוך הגוף והנפש
שלושת הרפלקסים הסומטים
בהקשר של חינוך לתנועה סומטית, ישנם שלושה רפלקסים אוטומטיים חשובים שעליהם מבוססת הסומה:
רפלקס האור האדום (Red Light Reflex)
רפלקס-האור-האדום הוא רפלקס הישרדותי.
מעורבים בו השרירים של קדמת הגוף אשר מתגייסים כדי להגן על החלק הקדמי שבו ממוקמים האיברים הפנימיים והרגישים ביותר שלנו (לב, ריאות, קיבה וכו’).
זהו רפלקס הבא להגן על החלק הקדמי של גופנו ומופיע אינסטינקטיבית בכל פעם שאנו שומעים רעש חזק ומבהיל.
הוא דומיננטי במצבי דחק, חרדה, יגון, ו/או טראומה רגשית.
הוא יכול להתפתח גם בעקבות ישיבה מתמשכת רכונה לפנים מול המחשב, או עמידה כפופה יום יומית בשל צורך לגהור לפנים כמו בעבודה מול פס ייצור וכדומה.
רפלקס האור הירוק (Green Light Reflex)
רפלקס האור הירוק הוא רפלקס שדוחף אותנו קדימה לפעולה, לאקשן.
רפלקס זה נראה לראשונה אצל תינוקות בגיל חמישה/שישה חודשים והוא מופעל מאות פעמים ביום אצל כל בני האדם החיים בחברה המתועשת.
ברפלקס האור הירוק שרירי הגב לומדים להיות מגויסים באופן תמידי. עם הזמן נוצר כיווץ יתר המקבל ביטוי בקשת מוגברת בגב התחתון.
רפלקס הטראומה (Trauma Reflex)
רפלקס הטראומה מתפתח באופן לא-רצוני כתגובה לתאונות ופציעות.
המערכת הרוצה להגן על עצמה מכאב נוסף, מפתחת יציבה-מפצה (בעזרתם של השרירים האלכסוניים של הגוף) אשר גורמת במשך הזמן לקיצור תמידי של מותן אחת ומשיכה של צד אחד של האגן כלפי מעלה ובסיבוב, רגל אחת “ארוכה” יותר, כתף אחת “גבוהה” מהשנייה, הטיה של הראש הצידה מתוך ניסיון של המוח לשמור את הראש מאוזן בייחס לגוף.
שלושת הפרספקטיבות של המילה 'סומה'
תומס האנה תיאר שלוש פרספקטיבות מרכזיות שדרכן ניתן להבין את הסומה:
1. פרספקטיבה סובייקטיבית (גוף ראשון):
מתארת את החוויה האישית של הפרט, את התחושה הפנימית והמודעות העצמית של האדם לעצמו ולגופו.
2. פרספקטיבה אינטרסובייקטיבית (גוף שני):
מתארת את האינטראקציה והתקשורת בין הסומות השונות. איך התפיסה האישית מושפעת ומשפיעה על אחרים בסביבה החברתית.
3. פרספקטיבה מגוף שלישי – מקור חיצוני:
מתארת את הגוף כמשהו פיזי שניתן למדידה ולבחינה על ידי מדע ופיזיולוגיה.
השימוש במילה 'סומה' בעקבות תומס האנה
אחרי שתומס האנה הכניס את המושג ‘סומה’ לשימוש במסגרת התנועה הסומטית, המונח אומץ והורחב על ידי מורים ותומכים אחרים בתחום. למשל, מרתה פיטרסון מ-Essential Somatics® ועוד מורים ומטפלים בתחום הסומטיקה משתמשים במונח ‘סומה’ כדי להדגיש את החשיבות של החוויה האישית והמודעת של הגוף בתהליכי טיפול ושינוי.
פיטר לוין והחוויה הסומטית (Somatic Experiencing)
פיטר לוין, מייסד השיטה ‘החוויה הסומטית’ (Somatic Experiencing), השתמש גם הוא במונח ‘סומה’ כדי לתאר את האופן שבו הגוף מגיב לטראומה ולחץ. בשיטה זו, הדגש הוא על הבנה ועיבוד חוויות פיזיולוגיות ותחושות גופניות על מנת לשחרר טראומה ולשפר את היכולת של הגוף להתאושש ולהתאזן.
המושג פסיכוסומטי (פסיכו-סומטי)
המושג ‘פסיכוסומטי’ מתאר מצבים שבהם מצוקה נפשית או רגשות משפיעים על הגוף וגורמים לתסמינים גופניים. מדובר בקשר בין הנפש (פסיכו) לבין הגוף (סומטי), שבו תחושות, רגשות או מחשבות יכולים להביא להופעת מחלות פיזיות או תסמינים גופניים כמו כאבים, בעיות עיכול, כאבי ראש ועוד.
משתמשים במושג פסיכוסומטי במקרים שבהם תסמינים גופניים נראים ללא הסבר רפואי פיזי ברור, ונראה כי הם נגרמים או מוחמרים כתוצאה ממצב נפשי כמו מתח, חרדה, דיכאון או טראומה. לדוגמה, כאבי בטן כרוניים ללא סיבה רפואית ברורה עשויים להיות פסיכוסומטיים אם הם מופיעים בעיקר בתקופות של לחץ נפשי.
שִׁכְחָה חוּשִׁית-מוֹטוֹרִית (Sensory Motor Amnesia - SMA)
שִׁכְחָה חוּשִׁית-מוֹטוֹרִית הוא מושג נוסף שאותו טבע תומס האנה. האנה מתאר מצב שבו המוח מאבד חלקית את היכולת לשלוט על תנועות מסוימות של השרירים בשל דפוסי מתח והרגלים ישנים. מצב זה יכול להיות מכשול משמעותי בדרך לשינוי פנימי סומטי, מכיוון שהמוח והגוף אינם מודעים לדפוסי התנועה המורגלים הללו ואינם מצליחים לשחרר אותם. כתוצאה מכך, תנועה טבעית וזורמת נפגעת, והגוף נשאר נעול במצבי מתח וכאב כרוניים. זה מקשה על תהליכי ריפוי והתחדשות, ומעכב את היכולת לחולל שינוי פנימי אמיתי ובריא.
זו הסיבה שבחינוך לתנועה סומטית על פי Essential Somatics (בית הספר של מרתה פיטרסון שהוא המוביל כיום בעולם לחינוך לתנועה סומטית על פי תומס האנה) ניתן דגש רב על גילוי אופני הביטוי של שִׁכְחָה חוּשִׁית-מוֹטוֹרִית בתוך התרגול הסומטי והתנועה בכללותה.
פנדיקולציה - The Pandicular Response
חידוש נוסף שהביא תומס האנה הוא טכניקת הפנדיקולציה שהוא פיתח, שמקנה כלי להתעוררות ממצבים של שכחה חושית-מוטורית. באמצעות פנדיקולציה, המוח לומד מחדש לשלוט בשרירים ולהשיב את התחושה והוויסות בגוף הסומטי. התהליך כולל כיווץ עדין, והרפיה מודעת של השרירים עד מנוחה חדשה, מה שמאפשר שחרור של דפוסי מתח והרגלים ישנים.
סיכום
המושג ‘סומה’ כפי שתומס האנה הגדיר אותו הולך והופך להיות בעל השפעה משמעותית בתחום התנועה והטיפול. המושג ‘סומה’ נעשה נפוץ ככל שההבנה כי ‘גופנפש’ אינו רק מושג מופשט אלא מצב ממשי. הבנה מעמיקה של מהות המושג ‘סומה’ מאפשרת לכל אדם לחולל בעצמו שינוי פנימי מהותי ואמיתי לקראת החופש שבו הוא חפץ.
"תהיו מאוד שקטים בתוך עצמכם על מנת להיות מודעים לעצמכם. בדרך כלל כאשר אנחנו נעשים שקטים מאוד, אנחנו נוטים להירדם.
זה מפני שאיננו רגילים להרגיש את עצמנו מבפנים, מתוך מצב של סקרנות-ערה.
כאשר אנחנו יכולים להרגיש שריר ואת הפעולה שלו, אנחנו יכולים לשלוט בו!
זה לא "אברא-קדברא", זה הטבע של ה- sensory motor system שלנו!"תומס האנה
פגישת אבחון ראשוני וייעוץ – בחינוך לתנועה סומטית
בפגישת זום של חצי שעה נבצע היכרות מעמיקה ואבחון מקיף של מצבכם הפיזי.
נדון בהיסטוריה הרפואית, בכאבים ובמגבלות התנועה, ונציע פתרונות מותאמים אישית.
ללא התחיבות (בעלות של ₪150)
יצירת קשר
לחינוך לתנועה סומטית ושינוי הכרתי©
טיפולים סומטים / תרגול סומטי / פילאטיס-סומטי
איריס בר לב
0523-484-047